Главният прокурор Сотир Цацаров смята, че е невъзможно да бъде предложена нова кандидатура за негов наследник, преди Висшият съдебен съвет (ВСС) да прегласува тази на Иван Гешев. Гешев бе избран за главен прокурор преди две седмици с гласовете на 20 от 25-имата членове на ВСС, но снощи президентът Румен Радев отказа да подпише указа за назначаването му и върна процедурата отново в съдебния съвет.

Пред журналисти в Народното събрание днес Сотир Цацаров заяви, че има две възможности - изборът на Гешев да бъде препотвърден отново с поне 17 гласа "за" или ако не събере подкрепа, да започне нова процедура по номинация на кандидати. Според Цацаров, ако ВСС потвърди избора на Гешев, президентът трябва да подпише указа за назначаването му за главен прокурор.

"Въпросът не е в това дали г-н Гешев е незаменим, или не. Въпросът е дали се спазва Конституцията. Има решение на Конституционния съд, което казва, че президентът действа в условията на обвързана компетентност", каза още Цацаров.

След хода на Румен Радев въпросът е как ще действа ВСС. Кадровият орган на съдебната власт би трябвало да обсъди върнатия указ и да реши как да действа. В Закона за съдебната власт не е ясно регламентирано на какъв етап трябва да се върне процедурата във ВСС, нито в какви срокове. Смятаният за най-вероятен вариант за действие сега е ВСС просто да прегласува кандидатурата на Гешев и тогава държавният глава ще трябва да издаде указ за назначаването му. Друга възможност е съветът да се съобрази мотивите на президента и да открие нова процедура по номиниране на кандидати, но заявките на членовете му засега не са в тази посока.

Съществува и вариант, при който след прегласуване на избора на Гешев президентът да поиска от Конституционния съд Конституционния съд тълкуване на процедурата. Към момента самият Румен Радев отказа да коментира този вариант с призива да "не спекулираме" и с обяснението, че на този етап не иска да влияе с обсъждане на прогнозни действия.

Дневник