Европейският съюз трябва постепенно да спре да финансира петролни, газови и въглищни проекти. Това гласи изявление на финансовите министри на ЕС след днешната им среща в Брюксел.

Безпрецедентната стъпка би могла да доведе до спиране на финансирането за милиарди евро на проекти за изкопаеми горива от Европейската инвестиционна банка. Досега финансовите министри призовавах само за прекратяване на финансирането на въглищни електроцентрали.

Миналата година ЕИБ отдели близо 2 млрд. евро за проекти, свързани с изкопаеми горива. От 2013 г. насам финансирането за такива цели е близо 13.4 млрд. евро.

Поверителни документи, видяни от "Ройтерс", обаче предполагат, че финансирането за газови проекти в Украйна, Хърватия и други партньори на ЕС може да се запази. Причината е, че Унгария е поискала изключение за тях с мотива, че в противен случай те ще трябва да разчитат на Русия.

Тази политическа декларация трябва да бъде подкрепена с формално решение на борда на ЕИБ, който е съставен от представители на всички 28 страни-членки. Миналия месец тя трябваше да вземе решение да спре финансирането на изкопаеми горива, но то бе отложено заради несъгласия в блока. Някои държави, сред които Германия, Италия и Полша, искаха финансирането за газ да продължи. Следващата среща на борда е на 14 ноември.

Дневник