Турция няма да изтегли армията си от Сирия, докато същото не сторят и другите държави със свои части в страната. Военната офанзива на Анкара ще продължи на сирийска територия докато и последният кюрдски боец не напусне граничната зона.

Това заяви пред журналисти президентът Реджеп Тейип Ердоган на борда на самолета, с който се прибираше от посещение в Унгария.

Той сключи споразумение със САЩ, а след това и с Русия, за създаване на дълга 120 км и широка 32 км "зона за сигурност" в Северна Сирия по границата с Турция. Бойците от кюрдската групировка YPG, която Анкара смята за част от терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), трябва да се оттеглят. Ердоган има план да засели в района до 2 млн. сирийски бежанци, но това драстично би променило етническия състав и се посрещна враждебно от местното население.

Вашингтон и Москва обявиха, че хората на YPG - основното ядро на Сирийските демократични сили - са напуснали, но Турция настоява, че САЩ и Русия не са изпълнили още поетите ангажименти. Ердоган също така иска Европа да одобри офанзивата, защото тя помагала за завръщането на повечето от 3.5 сирийски имигранти, намиращи се в страната. Следващата седмица той ще има среща с делегации на Германия, Франция и Великобритания като част от подготовката на разговорите му с лидерите на трите страни в Лондон на 3-4 декември в кулоарите на срещата на върха на НАТО.

Тези разговори ще бъдат предшествани от гостуването му на 13 ноември в Белия дом. Там той ще обсъжда с президента Доналд Тръмп ситуацията в Сирия, последиците от купуването на руски зенитни комплекси С-400, отпадането на Турция от програмата за бойния самолет F-35 и съдебния процес срещу ръководството на държавната Halkbank за пране на милиарди долари в полза на Иран по време на санкциите.

Днес Ердоган каза, че в събота ще разговаря по телефона с руския президент Владимир Путин, "за да оформя основата" на разговорите си във Вашингтон.

Дневник