Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви днес в Берлин, че НАТО трябва да се разраства и променя, защото иначе рискува да се превърне в архаична организация. Ден преди 30-та годишнина от падането на Берлинската стена според него западните съюзници са допуснали грешка навремето, позволила днес Русия да нахлува в съседни държави, а президентът Владимир Путин да ликвидира политическите си опоненти.

Думите му идват ден след публикуването на обширно интервю на френския президент Еманюел Макрон в сп. "Икономист", в което той заяви, че в момента НАТО е в кома, защото европейците не могат безусловно да разчитат на Америка, а действията на Турция в Сирия поставят алианса пред сериозно изпитание.

Германският канцлер Ангела Меркел каза след срещата с Помпео, че думите на Макрон са прекалено "драстични", а държавният секретар коментира, че НАТО остава вероятно един от най-важните съюзи в цялата писмена история на човечеството.

В частта за въпроси и отговори след словото си във Фондация "Кьорбер" Помпео коментира проблемите, които Вашингтон продължава да вижда в алианса.

"След 70 години развитие НАТО се нуждае от израстване и промяна. Трябва да се изправи пред реалностите предизвикателствата на днешния ден. Ако държавите вярват, че могат да получават ползи за сигурността си без да предоставят на НАТО ресурсите, от които се нуждае, ако не изпълняват ангажиментите си, то има риск НАТО да стане неефективна и остаряла".

Той критикува отношението на властите в Русия към политическите им опоненти и каза, че Китай използва методи срещу народа си, които са "ужасяващо сходни с тези в бившата ГДР". По повод поуките след падането на Стената Помпео отвърна, че "Западът, всички ние, изгубихме посоката в залеза на онзи момент от историята, от който можем да се гордеем"

"Мислехме си, че можем да пренасочим ресурсите си встрани от съюзите и армиите си. Сгрешихме. Днес Русия, предвождана от бивш офицер от КГБ от Дрезден, нахлува в съседните държави и избива политически опоненти." Енергийните доставки на Европа не бива да зависят от руския президент Владимир Путин, допълни той.

Според него е "нерационално" Русия да бъде смятана за "партньор, на когото може да се има доверие" в Близкия изток. Помпео призова още другите държави да окажат натиск над Техеран да поднови преговорите за ядрената си програма и "да прекрати способността си да финансира подставени терористични структури".

Що се отнася до Китай, коментарът му е, че там компартията "оформя една нова визия за авторитаризма" и предупреди Германия да не използва телеком оборудване от "Хуауей" за мрежата си от пето поколение. Реакцията на външното министерство в Пекин е, че подобни думи са "изключително опасни" и разкриват неговите "зли намерения".

Ангела Меркел заяви след срещата им, че страната ѝ ще предоставя допълнителна помощ на САЩ за справяне с международни кризи. Тя даде като пример Афганистан, Сирия, Либия и Украйна, където страната ще играе активна роля. Помпео благодари за сътрудничеството с Берлин и я нарече голям приятел на САЩ, а Германия - че остава важен партньор за Вашингтон.

Но по повод изолирането на "Хуауей" от германските 5G мрежи Меркел каза, че това няма да стане, защото Берлин иска да има свободата да прецени различни компании и няма да поставя отделни изисквания за конкретните доставчици на оборудване. След срещата с бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен канцлерът заяви, че знае за стандартите за сигурност за тези мрежи трябва да бъдат още по-високи и че фирмите трябва да отговорят на тях. И двете желаем да има общ подход на ЕС по този въпрос, допълни Меркел.

Държавният секретар Помпео приветства и силния и нарастващ принос на Берлин в НАТО. Лекцията му в "Кьорбер" бе произнесена след срещата му с министъра на отбраната и лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер, с финансовия министър Олаф Шолц и откриването на статуя на президента Роналд Рейгън на територията на американското посолство. В четвъртък с германския си колега Хайко Маас той посети село Мьодларойт, разделено на две по време на студената война. Двамата бяха и в Хале, където неотдавна десен екстремист и антисемит уби двама души при неуспешно нападение срещу синагога.

Дневник