Премиерът на Полша Матеуш Моравецки обяви, че ще бъде създадено ново министерство, което ще отговаря за държавните фондове, предаде "Ройтерс". Целта на реформата е да бъде консолидиран контролът върху обектите и финансовите институции собственост на държавата.

Моравецки каза още, че Михал Куртика е номиниран за министър по въпросите на климата, предаде Ройтерс.

Полският премиер обяви състава на новия си кабинет късно тази вечер след среща с водещите фигури от управляващата консервативна партия "Право и справедливост". Моравецки заедно с лидера на партията Ярослав Качински го нарекоха "правителство на приемствеността".

Сред тези, които запазват поста си, е самият Моравецки, както и Пьотр Глински, вицепремиер и министър на културата. Външният министър Яцек Чапутович също ще запази поста си, но европейските въпроси ще бъдат отделени от външното минисетрство и прехвърлени към министър-председателя. За тази област ще отговаря Конрад Шимански, който е министър за европесйките въпроси от 2015 г., предаде АП.

Полски медии съобщиха, че в новия кабинет след изборната победа през октомври на партията "Право и справедливост" има няколко промени спрямо предишния му състав.

Йежи Квечински ще замести Тадеуш Кошчински на поста министър на финансите. Министерството на околната среда ще се ръководи от Михал Вош, като от средите на това ведомство се отделя новото министерство по въпросите на климата. Марлена Малонг става министър на семейството, труда и социалната политика вместо Божена Борис-Шопа. Яцек Сашин поема портфейла на министър по надзора върху собствеността, като названието на ведомството ще бъде уточнявано допълнително.

Създава се министерство на развитието начело с Ядвига Емилевич, в чийто ресор влизат строителството и туризмът. Новото министерство на държавните фондове ще се ръководи от Малгожата Ярошинска-Йединак.

Премиерът не обяви кой ще бъде министър на спорта на мястото на Витолд Банка, който е избран за шеф на Международната антидопингова агенция (WADA).

Дневник