Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер ще приеме колегите си от Полша (Анджей Дуда), Словакия (Зузана Чапутова), Чехия (Милош Земан) и Унгария (Янош Адер) за честванията по повод 30-ата годишнина от падането на Берлинската стена. Канцлерът Ангела Меркел и останалите лидери ще участват във възпоменателна церемония и ще посетят мемориала на Берлинската стена.

Меркел ще говори в събота сутринта в "параклиса на помирението", издигнат край някогашната Стена. Наред с ръководителите на Полша, Чехия, Словакия и Унгария, тя ще изтъкне "приноса на държавите от Централна Европа за мирната революция" от 1989 г.

Надвечер ще я смени държавният глава, който ще произнесе реч пред Бранденбургската врата. После ще има грандиозно двучасово шоу на открито.

Едноседмична поредица изложби и концерти започна от понеделник в германската столица, а Берлинската стена беше възродена във виртуална реалност благодарение на германска стартъп компания, предлагаща на туристите пътешествие в миналото - в комунистически Източен Берлин (повече четете тук).

Художествената инсталация Visions in Motion, направена от 30 хил. панделки с написани пожелания и послания, беше изложена в близост до Бранденбургската врата.

Дневник