Може да звучи като научна фантастика, но след няколко години на масата може да се сервира месо, идващо от принтера, и други протеини, произведени от въздух, метан или вулканични микроби, пише електронното издание Channel News Asia, цитиран от фондация "Томсън Ройтерс".

След невероятния успех на "веганското говеждо" и заместители на месото, разработени от компаниите "Бийонд мийт" (Beyond Meat) и "Импосибъл фуудс" (Impossible Foods), секторът на алтернативните протеини продължава да расте.

Според инвестиционна банка "Барклис" (Barclays) продажбите на алтернативно месо до десетилетие могат да достигнат 140 млрд. долара, което се равнява на 10 процента от световната месна промишленост. Това ще бъде десетократно увеличение спрямо сегашните равнища.

В момента се разработва ново поколение продукти, чието производство съчетава свръхмодерни технологии с древни процеси на ферментация, за да бъдат превърнати иначе вредни или обикновени елементи в хранителни съставки.

Финландската компания "Солар фуудс" (Solar Foods) например разработва ядивен протеинов прах, наречен "Солейн" (Solein), чрез използване на вода, въздух и възобновяема енергия.

"Солейн" се прави като микроби се поставят в течност и се "хранят" с малки балончета водород и въглероден диоксид. Процесът е подобен на правенето на бира или вино, но без грозде или зърно, обяснява главният изпълнителен директор на компанията Паси Вайника. След сгъстяване на течността, тя се изсушава и се получава много фин прах. Той е съставен от около 65 процента протеин и има вкус, много подобен на бяло пшенично брашно. Компанията планира да пусне в продажба "Солейн" за около 5 евро за килограм до 2021 година.

Друга компания, която се надява да намали вредните емисии от земеделието чрез ферментация, е "Стринг байо" (String Bio) от индийския град Бангалор. Тя се опитва да превърна метана, отделян от отпадъци и естествени източници, в протеинов прах, който първоначално е предназначен за животинска храна.

Испанската "Нова мийтс" (Nova Meats) пък използва специален 3D-принтер за производство на пържоли от протеини на растителна основа, които наподобяват вкуса и текстурата на истинското месо.

Някои критикуват алтернативното месо на растителна основа като подлагано на твърде голяма обработка и с високо съдържание на натрий, чиято роля в здравословната диета неотдавна бе оспорена от учени от Харвард.
Други, ползващи се с подкрепата на хранителната промишленост, започнаха кампания срещу "фалшивото месо" с аргумента, че то тъпкано с химикали.

Защитници на новите продукти обаче твърдят, че кюфтетата за хамбургери така или иначе винаги са били пълни с мазнини и натрий и никога не са се възприемали за здравословна храна.

Новото поколение протеини освен това са подлагани на по-малко обработка, подчертава Томас Джонас, главен изпълнителен директор на компанията Състейнъбъл байопродъктс (Sustainable Bioproducts). Протеинът, разработен от нея, е на основата на микроби, срещащи се във вулканични горещи извори в националния парк Йелоустоун.

След като през февруари компанията набра 33 млн. долара, тя планира догодина да произведе "еквивалент на хамбургер" чрез "новаторска ферментация" на микробите.

Сега има възможност за радикална промяна в земеделието, което въпреки подобренията до голяма степен остава същото като преди столетия, отбелязва Джонас.

По същество оцеляваме на тази планета чрез земеделска система, която почти не се е променила през изминалите 11 000 години. . . откакто сме култивирали шепа растения и животни, допълва той. /БТА

Дневник