Имам чувството, че всеки с юридическо образование има свое мнение по процедурата, която следва след произнасянето на президента по избора на нов главен прокурор. Така анализира ситуацията в ефира на БНТ вицепрезидентът Илияна Йотова след като в петък президентът Румен Радев върна избора на Гешев за главен прокурор.

Посочи, че не иска да анализира думите на президента, но че тя е схванала посланието му като насочено главно към Висшия съдебен съвет. Тя все пак подчерта, че не трябва да има опити за влияние върху съвета.

Конституционният съд не е арменският поп. Така Йотова коментира дали да не бъде сезиран този съд заради процедурата, по която бе избран новият главен прокурор. Посочи, че за да стане това, трябва да е нарушен основният закон.

Заради това, че "обстановката е много нажежена" вицепрезидентът призова да се изчакат събитията и тогава да се коментира, защото в момента всяка дума може да се тълкува и превратно.

"Единственото нещо, което искам категорично да ви заявя, че аз наистина съм от хората, които твърдо вярвам и бих искала да работим за реално разделение на институциите. Това е в основата на демокрацията. Всякакъв опит за влияние в една или друга посока е твърде неоправдан и не води до нищо добро. Нека ВСС да си вземе своето решение, съответно и президентът ще реагира според това решение, но отговорността, той вчера много категорично го заяви - всеки трябва да може да носи отговорността на поста, който заема и аз мисля, че той го доказва с поведението си", обяви Йотова.

В анализ по други теми тя посочи, че никакъв мониторинг отвън не може да реши проблемите в съдебната система. "Без всякакви мониторинг можем да се справим сами като общество", обяви тя.

По повод съмненията за нарушения по време на избори вицепрезидентът посочи, че за това "няма да ни помогнат европейските институции и чуждите посолства", защото те смятат, че държавата трябва да се справи. "Аз съм убедена, че държавата трябва да се справи", посочи тя и напомни за идеята на държавния глава да се съберат политическите сили и институции, които имат информация за нарушения, да обсъдят какви промени могат да се направят.

Дневник