И ние като германците можем да кажем, че Берлинската стена между България и бивша Югославия днес пада. От днес Сърбия има пристанище Варна, пристанище Бургас и до центъра на Истанбул - няма светофар. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на официалното откриване на новоизградения участък от автомагистралата от българската граница до град Ниш, Сърбия, съобщи правителствената информационна служба. Трасето е част от Общоевропейския транспортен коридор №10. За откриването българският премиер бе поканен от президента на Сърбия Александър Вучич.

Обичайно цялата церемония бе предавана във фейсбук профила на премиера, а в началото той прелетя с хеликоптер над новия участък. На събитието се вида, че присъстват много хора, а сред официалните гости бе и дългогодишния министър в кабинетите на Борисов Лиляна Павлова, която отскоро е вицепрезидент в Европейската инвестиционна банка. Банката съфинансира проекта.

"Днес свързваме Азия и Европа през България и Сърбия", подчерта премиерът и посочи, че цялата българска промишленост ще може да ползва този път за Западна Европа и поднесе поздравленията си за откриването му.

"България днес е по-близо от всякога, затова благодаря на министър-председателя Бойко Борисов", обърна се сръбският президент Вучич към българския премиер. Вучич подчерта, че Сърбия ще се свърже с братска България и чрез "Балкански поток".

"Без съседите - къщата не може да се опази. С нашите български комшии - пътят ни е отворен. Министър-председателят Бойко Борисов каза, че от днес Сърбия има достъп до пристанищата Варна и Бургас. А той е добре дошъл - и в Пирот, и Ниш", каза още президентът на Сърбия пред българския премиер и водената от него делегация.

Преди церемонията по откриването премиерът Борисов и президентът Вучич обсъдиха напредъка по важните за региона инфраструктурни проекти. "От Белград до Бургас няма светофар. От Белград до Истанбул няма светофар. И сега строим от Бургас до Варна да няма светофар. А който е от тая страна завива на София вдясно и стига до Солун през автомагистрала "Струма", изброи българският министър-председател. Сръбският президент дал висока оценка на направеното от правителството на България.

Откритият днес участък е с дължината 86.9 км като строителните дейности по изграждането му започват през 2011 г. Стойността на проекта възлиза на 476 млн. евро, а средствата са осигурени от Европейската инвестиционна банка, Европейската банка за възстановяване и развитие, както и от Световната банка.

Изграденото трасе включва 87 моста, 5 тунела (Банцарево, Сопот, Сарлах, склон Пражна и Протон с обща дължина 2.6 км) и 5 детелини.

С пускането в експлоатация на трасето от българската граница до Ниш или на т.нар. източно разклонение се завършва изграждането на целия участък на транспортния коридор № 10 през територията на Сърбия.

Сръбският президент завърши с думи на български: "Добър ден, добре дошъл, скъпи приятелю Бойко Борисов, и останалите български приятели. Много съм щастлив, че Сърбия направи всичко за нашите две страни и двата приятелски народи да се свържат чрез най-модерната автомагистрала."

Дневник