Испанците днес ще гласуват на четвърти национални избори за четири години. През април тази година, юни 2016-а и декември 2015 г. в Испания имаше парламентарни избори, но те създаваха само правителства на малцинството.

Анкетите преди днешния вот сочеха към победа на социалистите на досегашния премиер Педро Санчес, но се очертава тя да бъде недостатъчна за мнозинство, тоест очаква се повторение на ситуацията след вота през април.

Основните кандидати вече изключиха някои от възможните сценарии за сформиране на правителство чрез споразумение, ако никой не получи категорична победа. Всички те обаче са наясно, че избирателите не искат пети избори и в крайна сметка може да сключат сделка.

"Ройтерс" обобщава възможните сценарии.

Правителство на малцинството на социалистите

Това е най-вероятният сценарий. Социалистите на и.д. премиер Педро Санчес водят в социологическите проучвания, но очакванията са те да спечелят малко по-малко места, отколкото на предишните избори през април – около 120 вместо сегашните 123 от общо 350.

Въпросът е кои може да са съюзниците им. В миналото техните естествен партньори биха били крайнолевите от "Унидас Подемос". Но между тях има неприязън след провалените разговори, последвали изборите през април. А шансовете им да имат достатъчно места, за да управляват заедно, са слаби.

Сред другите опции е съюз, към който да се присъединят регионални партии, но предвид напрежението около Каталуня, това също ще е сложно.

Необичаен ход би бил консервативната Народна партия да се въздържи в парламента, за да позволи Санчес да бъде избран за премиер. Тази подкрепа обаче няма да е безплатна и е възможно да дойде в последната минута, за да се избегнат нови избори. Тя освен това няма да гарантира, че бюджетът ще може да бъде приет, или пък че правителството ще остане на власт дълго време.

А ако крайнодясната "Вокс" постигне силен резултат, Народната партия може да се страхува, че подкрепа за социалистите, дори и без да влиза в правителството, ще й навреди на следващите избори.

Дясноцентристката "Сиудаданос", за която анкетите сочат срив на изборите, може да бъде изкушена да подкрепи Санчес, за да се върне в играта.

Социалистите заявиха, че ако спечелят без мнозинство, ще отправят предложения към друг партии в рамките на 48 часа и ще се стремят към широки съюзи по въпроси като единството на Испания и регионалното финансиране.

Водено от социалистите коалиционно правителство

Много по-малко вероятен, но не и невъзможен сценарий. Социалистите дадоха ясно да се разбере, че искат да управляват сами. Може обаче в крайна сметка да променят мнението си, ако това е единственият начин да останат на власт.

Дясно правителство

По-малко вероятно е от социалистическо правителство, но не може да се изключи, предвид че около една трета от избирателите до съвсем скоро все още не бяха решили как ще гласуват.

Отново избори

Каквото и да стане, тази опция винаги остава възможна. Съперничещите си партии ще се обвиняват взаимно, ако се стигне до нов вот, но опасността от такъв ще бъде и основната причина за усилията им да постигнат сделка.

Само една партия получава мнозинство

Социологическите проучвания, политическите лидери и анализаторите са единни, че това е невъзможно. Социалистите водят, но с по-малко от една трета от гласовете.

Опити за привличане на подкрепа

През последните дни Педро Санчес се опита да привлече колебаещите се и центристкия електорат, като заяви, че ще се фокусира в следващия си мандат върху икономическите проблеми и чрез втвърдяване на своята позиция към каталунските сепаратисти, отбелязва "Асошиейтед прес", цитирана от БТА.

Усилията му идват в момент, когато подкрепата за консервативната Народна партия и за крайнодясната "Вокс" нараства след масовите протести в Каталуня миналия месец, когато бяха осъдени на затвор деветима лидери на сепаратисткото движение за опита за отделяне на богатата област преди две години.

В стремежа си да привлече испанците, недоволни от опита за отделяне, Санчес обеща онези, които организират незаконни референдуми за независимост, да влизат в затвора, с което промени досегашната позиция на социалистите.


"Няма да допусна още едно надигане на крайния национализъм, подхранван от фалшива реторика и изпълнен с лъжи, да подкопае успеха на испанската демокрация", написа 47-годишният лидер в коментар, публикуван тази седмица в няколко европейски вестника.

Политическият анализатор Пабло Симон, професор в Университета "Карлос Трети", обаче заяви, че печеленето на гласовете на избирателите е още по-трудно в контекста на изборите. "Общественото мнение е гневно от повтарянето на изборите, с рекордни равнища на недоволство от политическата класа и с голям песимизъм за това какво ще е състоянието на икономиката догодина", каза той.

Трудности за социалистите

Четвъртата по големина икономика в еврозоната функционира без стабилно правителство от средата на 2018 г. Тогава Санчес свали компрометираните от корупционни скандали консерватори при парламентарен вот на недоверие. Левоцентристкото правителство на малцинството се разпадна след по-малко от година, губейки парламентарната подкрепа на регионалните партии.

Испанската социалистическа работническа партия увеличи местата си в парламента от 85 до 123 на изборите в края на април. Това обаче не бе достатъчно за абсолютно мнозинство от 176 от 350 общо депутати и отказът на лидера на "Унидас Подемос" Пабло Иглесиас да подкрепи Санчес остави премиера без достатъчно гласове.

Последните социологически проучвания показват, че и двете леви партии може да загубят подкрепа.

Национализъм и популизъм

Междувременно Народната партия се възстановява, след като през април изгуби повече от половината си депутатски места, които се стопиха до 66. Допитванията сочат, че консерваторите може да спечелят повече места на сегашните избори. Шансовете на лидера им Пабло Касадо да състави правителство обаче са по-малки от тези на Санчес, предвид това, че се очаква естественият съюзник на НП, десноцентристката партия "Сиудаданос", да не се представи добре.

Партията, която извлича най-голяма изгода от кризата в Каталуня, е "Вокс", със своята смес от испански национализъм и популизъм.

В допълнение към призивите за лишаване на Каталуня от самоуправление и забрана на регионалните сепаратистки партии "Вокс" засилва антиимигрантската си риторика. Партията разпространява предизборни клипове, свързващи мигрантите с престъпността, а лидерите й организират митинги пред центрове, в които властите държат непридружените непълнолетни мигранти.

"Вокс" спечели през април 24 депутатски места - по-малко от прогнозите на социологическите проучвания - но това все пак е безпрецедентна победа за крайната десница, която бе в периферията на политическия живот от края на диктатурата генерал Франсиско Франко през 1975 г. Този път допитванията прогнозират, че "Вокс" ще спечели най-малко 40 места в Конгреса на депутатите.

Партията сега подкрепя регионалните коалиционни правителства на малцинството на НП и "Сиудаданос" в Мадрид, Андалусия и Мурсия. Подкрепата й е от ключово значение за много други регионални правителства, каза Бони Фийлд, професор по глобални изследвания в Университета "Бентли"

"Ако крайната десница удържи неочаквана победа в неделя, тази конфигурация със сигурност ще е един от вариантите на масата", заяви Фийлд.

Очаква се избирателната активност в неделя да е ниска - нещо, което обикновено облагодетелства десните партии. Изследователката обаче отбеляза, че социалистите са успели да мобилизират избирателите през април чрез разпалване на страховете от радикалната десница и възможността от дясно правителство, което да зависи от нея. "Ще видим дали това отново ще проработи", добави тя.

Дневник