Управляващите социалисти на премиера Педро Санчес печелят парламентарните избори в Испания днес, но остават далеч от контрол над мнозинството депутати. Това сочат прогнозните данни на агенция GAD3, цитирана от "Ройтерс".

Преднината на Социалистическата партия е отчетлива пред втората консервативна Народна партия. Но в още едно потвърждение на прогнозите крайно дясната партия VOX става трета парламентарна сила.

Четвъртите за 4 години парламентарни избори показаха, че испанците са уморени от политика, особено в края на година, в която имаше избори за местна власт и Европейски парламент. Към 18 часа - 3 часа преди края на изборния ден, активността бе малко под 57%, докато на предишния вот през април бе близо до 61%. Партиите очакваха това, а анализатори казват, че има вероятност така лидерите им да бъдат по-склонни на компромис, за да избегнат още едни предсрочни избори.

Възходът на Vox идва няколко месеца, след като партията вкара свои депутати. Популярността ѝ расте и от неспирните протести на сепаратисти в Каталуня, по сянката на които премина и тази кампания.

Испания още се учи как да работи с по-малки партии, след като финансовата криза разби двупартийния модел, в който десетилетия наред се редуваха социалистите и Народната партия, коментира "Ройтерс".

Дневник