Нито Германия, нито Европа могат да се защитават без САЩ, провеждането на външна политика и политика на сигурност без сътрудничество с Вашингтон би било безотговорно. Такова мнение изрази германският външен министър Хайко Маас в публикувана вчера статия в електронната версия на сп. "Шпигел", цитирана от БТА.

"За Германия нещата са ясни: би било грешка, ако подкопаем НАТО. Без САЩ нито Германия, нито Европа са в състояние да се защитават ефективно", смята министърът. По думите му това неотдавна "много ярко беше демонстрирано от нарушаването от Русия на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег".

"Провеждането на външна политика и политика на сигурност без Вашингтон би било безотговорно, разделянето на европейската и американската сигурност е опасно", подчерта Маас. "Още много години ще се нуждаем от НАТО. Алиансът символизира разпределяне на товара, международно сътрудничество и мултилатерализъм", смята той. По думите на Маас силна и суверенна Европа е част от алианса и не трябва да се разглежда като заместител на НАТО.

Маас също така се изказа отново за създаване на Европейски съвет за сигурност. "Нуждаем се от такъв орган като място, където европейците да обединят усилията си в сферата на външната политика и политиката на сигурност", смята той. "Великобритания трябва да участва в това, дори и да напусне ЕС", добави той.

Миналата седмица президентът на Франция Еманюел Макрон в интервю за сп. "Икономист" заяви, че в НАТО липсва координация между Вашингтон и европейските му съюзници и че алиансът се намира в състояние на "мозъчна смърт". Той отбеляза също, че Европа трябва да започне да мисли за себе си като за самостоятелна геополитическа сила, иначе тя "няма да контролира съдбата си".

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че не споделя радикалното му мнение.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова определи думите на Макрон като "златни".

Дневник