Боливийският президент Ево Моралес обяви вчера, че подава оставка след три седмици бурни протести срещу избирането му за четвърти мандат, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

"Оттеглям се от президентския пост", каза в телевизионно обръщение 60-годишният туземен лидер, който е на власт от 2006 г.

По-рано вчера командирът на боливийските въоръжени сили Уилямс Калиман призова Моралес да подаде оставка "за доброто на Боливия".

В "Туитър" Моралес заяви, че е издадена заповед да бъде арестуван. Той нарече заповедта "незаконна" и добави, че домът му е бил нападнат. "Пучистите разрушават правовата държава", каза бившият социалистически лидер, чието местонахождение е неизвестно.

Протестният лидер Луис Фернандо Камачо също заяви в "Туитър", че е издадена заповед за ареста на Моралес, предаде ТАСС.

По-рано в неделя Моралес обяви, че ще свика нови президентски избори, след като Организацията на американските държави (ОАД) излезе с доклад, че тези от 20 октомври трябва да бъдат анулирани заради нередности.

След първите частични резултати, които предвиждаха безпрецедентен балотаж, новите резултати, публикувани ден по-късно от избирателната комисия, на практика дадоха победата на държавния глава, предизвиквайки подозрения за измами в опозицията и международни наблюдатели.

Дневник