Австрийската партия "Зелените" е готова да започне коалиционни преговори за сформиране на правителство с консервативната Австрийска народна партия, предадоха "Франс прес и ДПА", цитирайки изявление на Вернер Коглер, лидер на "Зелените".

Подобна коалиция би представлявала значителна промяна за страната, чието дясно коалиционно правителство се разпадна през май на фона на обвинения в корупция.

"Имиджът на Австрия може да се промени", ако АНП и "Зелените" успеят да се споразумеят за мерки за борба с климатичните промени, намаляването на бедността и подобряването на прозрачността в политиката, заяви Коглер. Той съобщи още, че ръководството на "Зелените" е одобрило с единодушие решението за започване на коалиционни преговори.

На изборите в края на септември Австрийската народна партия (АНП) на бившия канцлер Себастиан Курц спечели убедително. Австрийската социалдемократическа партия остана втора с 22 процента. Социалдемократите не успяха да извлекат полза от скандала "Ибисагейт" и регистрираха най-слабия резултат в своята история. На трето място беше крайнодясната Австрийска партия на свободата (АПС). Тя очаквано се срина след скандала "Ибисагейт", като загуби цели 10 пункта.

Зелените бяха четвърти, а проучвания показаха, че околната среда е най-важният въпрос за австрийците. Екологичната партия увеличи подкрепата си с над 10 пункта спрямо предишните избори, когато изобщо не влезе в парламента.

Австрия гласува на предсрочни избори, след като скандалът "Ибисагейт" разтърси националната политика и доведе до падане на коалиционното правителство на АНП и АПС начело с канцлера Курц. От юни страната имаше служебно правителство, след като бе публикуван видеозапис, на който тогавашният лидер на крайната десница Хайнц-Кристиан Щрахе обещава облаги срещу финансиране на жена, представяща се за племенница на руски олигарх.

Въпреки много различните им политически програми, партията на Курц и Зелените проведоха няколко седмици предварителни разговори, които завършиха в петък, пише "Ройтерс". Ако не успее да премине към официални разговори, Курц ще трябва да се обърне или към социалдемократите, с които имаха трудни отношения, или отново към крайнодесните. В краен случай би могъл да опита да сформира правителство на малцинството.

Зелените призовават за реформа на австрийската данъчна система, която да отрази влиянието върху околната среда на стоките. Курц, чиито традиционни поддръжници са големият бизнес и фермерите, не смята, че екологичните мерки трябва да доведат до допълнителни разходи за австрийското общество като цяло, и особено за собствениците на автомобили.

Партиите имат различния и по отношение на имиграцията, за която Курц зае твърда позиция, включваща орязване на помощите за новопристигнали и предупреждение за мюсюлмански "паралелни общества", които може да подкопаят традиционната австрийска култура.

Очаква се Курц да направи изявление за официалните разговори със Зелените по-късно днес.

Дневник