Председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен обеща скоро да сложи край на безизходицата в преговорите за политиката за убежище на ЕС с ново предложение, предаде EurActiv. Очаква се нейната комисия да представи новия пакет за миграцията през първото или второто тримесечие на 2020 г.

"Нашата цел трябва да е да станем модел за начин, по който миграцията да се управлява устойчиво и с хуманен подход, но ефективно", каза Фон дер Лайен.

ЕС е разделен от години за реформата на сегашното Дъблинско споразумение. През декември 2018 г. Еврокомисията заяви, че разговорите за промените са се провалили и пренасочи усилията си към финансиране на отбранителни мерки в следващия бюджет на ЕС.

В петък финансовите министри на ЕС се споразумяха европейската агенция за гранична и брегова охрана "Фронтекс" да получи нови 10 хил. служители до 2027 г.

Западните Балкани

Фон дер Лайен изрази разочарование, че започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония се е провалило в Европейския съвет през октомври. Тогава Франция, Дания и Холандия блокираха началото на процедурата.

"Твърдо вярвам, че е от максимално стратегическо значение да свържем Балканите колкото може по-тясно с ЕС", подчерта тя, обещавайки до началото на разговорите да посвети енергията си на развитието на съвместни проекти, така че двете страни да не губят перспективата за присъединяване. "В противен случай други държави ще запълнят вакуума", допълни Фон дер Лайен.

Дневник