Европейският съюз не може повече да разчита на "мека" сила за защита на интересите си и трябва да развие повече "мускули" и политически фокус върху търговията, каза председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от "Ройтерс".

В реч за състоянието на Европа в петък Фон дер Лайен подчерта силните страни на ЕС като бастион на отвореността и демокрацията в един преминаващ през трудности свят и каза, че Брекзит е оформил по-сплотена група от оставащите членове на блока.

"Трябва да вървим по собствения си европейски път с увереност", заяви тя в Берлин. "Днес единствено меката сила няма да е достатъчна, ако ние, европейците, искаме да се утвърдим в света. Европа трябва да научи и езика на силата", допълни Фон дер Лайен.

"Това значи, от една страна, да развием наши собствени мускули там, където от дълго време можехме да се учим от други, например в политиката за сигурност. От друга страна, означава да ангажираме наличната си сила с повече фокус", каза още тя, посочвайки търговските връзки с Китай.

Комисията на Фон дер Лайен, която е бивш министър на отбраната на Германия, трябва да встъпи в длъжност на 1 декември, ако няма забавяне с изслушванията на трима нови кандидати за еврокомисари (на Франция, Румъния и Унгария).

За климатичната политика тя каза, че Европа може да играе водеща роля в света и да покаже, че "зелените" инвестиции могат да бъдат печеливши и устойчиви. "Можем и трябва да гарантираме, че Европа ще стане първият климатично неутрален континент до 2050 г. Затова аз ще представя първия европейски закон за защита на климата, който включва тази политическа цел в обвързващо законодателство."

Тя изрази разочарование, че започването на преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония се е провалило в Европейския съвет през октомври. Тогава Франция, Дания и Холандия блокираха началото на процедурата.

"Твърдо вярвам, че е от максимално стратегическо значение да свържем Балканите колкото може по-тясно с ЕС", подчерта тя, обещавайки до началото на разговорите да посвети енергията си на развитието на съвместни проекти, така че двете страни да не губят перспективата за присъединяване. "В противен случай други държави ще запълнят вакуума", допълни Фон дер Лайен.

Дневник