Турция започна да репатрира заловени бойци на "Ислямска държава", съобщават турски медии и "Ройтерс".

Първият депортиран по данни на Анадолската агенция е от Съединените щати. Очаква се това скоро (на 14 ноември) да се случи със седем германци според говорител на вътрешното министерство в Анкара.

Телевизия NTV цитира говорителя на армията Исмаил Чатаклъ, според когото "още трима бойци на "Ислямска държава" от центрове за депортация ще бъдат върнати днес".

Решението да започне репатрирането бе обявено миналата седмица от вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Според него това ще се случва дори в ситуациите, когато вече е било отнето гражданството на бойците (подобни решения досега бяха взети в Дания, Германия и Великобритания). Анкара "не е хотел за джихадисти", каза Сойлу.

Хиляди европейци

Според TRT Haber плановете са за репатриране на 2500 бойци, като повечето от тях ще бъдат изпратени в страни от ЕС. Анкара обвинява Европа, че не иска да поеме отговорност за джихадистите, сражавали се за групировката, които са нейни граждани, и казва, че не може да държи повече стотиците на територията на страната си, нито хиляди в Североизточна Сирия, които досега бяха охранявани от кюрдски бойци.

На Турция се наложи да обещае, че ще поеме отговорност за хиляди джихадисти в Сирия след началото на операция "Извор на мира", довела до изтегляне от част от района на американски сили. В плен са бойци на "Ислямска държава" и други организации, за чиято сигурност се появиха въпроси след изтегляне на кюрдите. САЩ обаче обявиха, че Анкара е готова да поеме охраната на центровете, където джихадистите са задържани.

Около една пета от над десетте хиляди задържани бойци на "Ислямска държава" в Сирия са европейци.

"Ню Йорк таймс" обаче отбелязва, че не е известно как точно ще действа Турция в случаите, когато джихадистите нямат гражданство. Някои държави освен това изискват предварителни проверки на пътниците при военни и търговски полети, преди те да бъдат допуснати във въздушното пространство, пише "Гардиън". Все пак според френски източници на "Евронюз" темата ще бъде на дневен ред на среща на страните от коалицията срещу "Ислямска държава" във Вашингтон по-късно тази седмица.

Дневник