Като направим една магистрала, един бърз път Александруполис - Димитровград. Така България ще получи достъп до Егейско море, а Гърция до Черно море и Дунав и то без войни. Това каза днес премиерът Бойко Борисов пред посланиците на САЩ Херо Мустафа, Азербайджан Наргиз Гурбанова и Гърция Димитриос Хронопулос при инспекцията на напредъка на строителните дейности по изграждането на междусистемната газова връзка Гърция - България.

Той допълни, че с колегата му Кириакус Мицотакис преговарят всяка страна да получи по един кей на избрани пристанища на двете морета, които ще се ползват без такси. "Така на Гърция се отваря пътят за товари на север - Молдова, Украйна, Русия, а ние можем да получаваме товари отдолу", поясни Борисов.

Премиерът не пропусна да отбележи, че преди да се прекарат тръбите по трасето се правят археологически проучвания, като за 25 обекта, държавата е дала 4 млн. лева.

Догодина можем да кажем, че нямаме газови зависимости

Пред посланиците Борисов подчерта че интерконекторът Гърция - България е от ключово значение за диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ в региона на Югоизточна Европа.

"Газ в чанта, сак или джобове не може да се пренася. С газопроводи става. Изтеглихме заем, половин милиард струва. С прозрачна процедура избрахме две фирми - за доставка на тръбите и строителството. Догодина ще можем да кажем на българите, че нямаме зависимости и можем да доставим газ отвсякъде", обясни Бойко Борисов. Той подчерта, че с газовия хъб и газовата борса ще се появи възможност за конкуренция в доставките на газ.

Пред журналисти посланик Мустафа каза на български език, който учи от три месеца, че този проект е важен за енергийната сигурност на България. "Позволете ми да ви припомня един обикновен, но силен принцип – енергийната сигурност е национална сигурност. Този интерконектор не е просто тръба. Той е проект, който силно ще укрепи националната сигурност и суверенитета на България и ще открие перспектива за намаляване на енергийните разходи на българския потребител," допълни посланик Мустафа.

Тя каза, че очаква да види бърз напредък по този проект. "Ние също така приветстваме намерението на българското правителство да подкрепи – посредством участие в собственост и резервиране на капацитет – плаващата платформа за съхранение и регазификация до Александруполис, коeто ще увеличи перспективата на интерконектора да превърне България в истински динамичен газов хъб," каза още посланик Мустафа.

Квалифициран шофьор

По традиция Борисов сам шофира автомобила си по бъдещето трасе на тръбите, като беше взели при себе си и новия американски посланик Херо Мустафа, пристигнала в страната преди по-малко от месец. Обръщайки се към нея през цялото време на малко име, той и разказа за красотите на България, важните за страната стратегически проекти, не пропусна да представи и кратка версия на биографията си, като наблегна на това, че е квалифициран да вози сам гостите си.

"Аз съм го работил това. Бил съм пожарникар, имал съм охранителна фирма, главен секретар на МВР съм бил, сиреч не правим експерименти", каза Борисов. Той поясни, че редовно поддържа шофьорските си умения, като сяда зад волана два-три пъти седмично. В отговор получи комплимент от американския посланик, че е добър шофьор.

Ей колко им е мъчно, ау колко им е криво

На въпрос от журналисти за коментар на внесената от Мая Манолова жалба в Общинската избирателна комисия с искане за касиране на изборите в София, лидерът на ГЕРБ обяви, че това не го интересува.

"Не сериозно да се иска касиране. Разбирам каква е целта (на въпросите ви, б.а), това което виждате няма как да е вашата новина. Изборите минаха, цялата енергия ни е сега да построим България, така както искат хората. А те искат "Струма", "Хемус", два газопровода магистралата до Белград. И на двата тура победихме. БСП има 15 общински съветници ГЕРБ 27 в София", каза още Бойко Борисов.

И сякаш на себе си допълни: "Ей колко им е мъчно, Ау колко им е криво. Ама много тежко ви се отразяват тези неща всеки ден (инспекциите по строителни обекти, б.а.). И аз искам да касирам избора за президент, ама той му изтече мандата вече".

Дневник