Защо е важно да се слага колан и защо трябва децата, високи под 1,50 м да стоят на столче или повдигаща седалка отзад в автомобила? Това ще научат още над 760 малчугани от общините Шумен и Каспичан, благодарение на инициативата „С предпазен колан на задната седалка“. Те ще получат и значки „Инспектор по коланите“, които би трябвало да им дадат самочувствие да контролират, кой в колата си е сложил колана и правилно ли се возят всички пътници.

Инициативата, която стартира миналата година в Шумен цели да се покаже на децата по интересен начин, че коланите са важни не само, за да няма глоба, а и за да спасят живот. Освен това „С предпазен колан на задната седалка“ има за цел да напомни на родителите да слагат винаги коланите на своите деца.

През миналата учебна година инициативата обхвана над 3300 деца от 1 до 4 клас. На този етап, през целия месец ноември, доброволците от фирмите и институциите партньори ще посетят новите първолачета. Днес презентации бяха направени в IX ОУ „Панайот Волов“ в кв. „Дивдядово“, СУ „Сава Доброплодни“, СУ „Йоан Екзарх Български“, СУ „Трайко Симеонов“, НУ „Княз Борис I“  и СУ „Парайот Волов“ в Шумен.  Предстои до края на месеца, освен в останалите училища в град Шумен, доброволци да посетят и училищата в селата Ивански, Мадара, Друмево, Царев брод, Градище, както и Каспичанските села Каспичан и Марково и градовете Плиска и Каспичан.

Инициативата се осъществява със съдействието на "Херти" АД, "Алкомет" АД, "Телепол", "Рока България", "Теси", "Примекс", "Unicredit Bulbank", "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг", "Бони", Шуменски университет, БЧК, ОДМВР Шумен, РУО – Шумен, ШУМ.БГ, в. "Шуменска заря", Радио Шумен, Дарик радио, shmoko.bg. 

ШУМ.БГ