Лидерът на испанската партия "Сиудаданос" Алберт Ривера подаде оставка като неин ръководител и като депутат, след като дясноцентристката формация преживя срив на предсрочните парламентарни избори вчера, предаде "Ройтерс".

"Сиудаданос" спечели 10 места, което бележи сериозен спад от 57-те, които получи на предишните избори през април. Няколко потенциални решения за прекратяване на политическата блокада в Испания обаче включват "Сиудаданос" наред с регионални партии.

Ривера каза, че поема отговорността за лошите резултати с надежда, че партията ще се върне към корените си като центристки и либерален политически проект.

Управляващите социалисти на премиера Педро Санчес спечелиха най-много гласове, но остават далеч от контрол над мнозинството депутати. Преднината на Социалистическата партия е отчетлива пред втората консервативна Народна партия. Крайнодясната партия "Вокс" става трета парламентарна сила. След това са крайнолявата "Унидас Подемос" и "Сиудаданос".

Четвъртите за 4 години парламентарни избори показаха, че испанците са уморени от политика, особено в края на година, в която имаше избори за местна власт и Европейски парламент.

Дневник