Днес е първото заседание на новия Столичен общински съвет. На него кметът на София Йорданка Фандъкова, 61 общински съветници и 24 районни кметове ще положат клетва. Новият съвет има само една задължителна точка в дневния ред – избор на председател и негови заместници.

Заседанието ще се ръководи от най-възрастния член на новия съвет, а това е Грети Стефанова от "Демократична България".

Председателят ще се избира с тайно гласуване и ще заеме поста този, за когото са гласували поне половината плюс един съветници. Зам.-председателите ще се изберат с явно гласуване като всяка политическа група в съвета може да предложи и да има свой представител в ръководството.

Политическата група на ГЕРБ-СДС вече номинира Елен Герджиков, който в миналия мандат заемаше тази длъжност. Със своите 27 съветници ГЕРБ-СДС може да си осигури мнозинство в 61-местния градски парламент с четиримата избраници на ВМРО и двамата от "Атака" - партиите, които подкрепят и правителството.

ГЕРБ ще конструира плаващи мнозинства при гласуванията

Въпреки това, групата на ГЕРБ предлага плаващи мнозинства за гласуване в СОС по определени теми и ресори, обясни нейният председател Малина Едрева. За тази цел ще се промени и тематиката и секторите за действие на постоянните комисии към СОС, обяви Едрева.

Бъдещата обща работа с "Демократична България" ще е предимно в сферата на дигитализацията и повишаването на прозрачността в работата на общината и на съвета. "Превръщането на Витоша в най-големия парк на София, както и проблемите с чистотата на въздуха и транспорта" също е решено да бъдат обща тема с демократите, в чието обединение влизат двама съветници от Зелено движение – Владислав Панев и Тома Белев.

С ВМРО партньорството на ГЕРБ ще е в сигурността и транспорта. С общинския съветник на "Спаси София" Борис Бонев Едрева посочи като общи теми – транспортната инфраструктура и обслужване.

"Демократична България" заявява пет неотложни задачи

Арх.Борислав Игнатов, който е общински съветник от "Демократична България", обяви пред "Дневник" кои са конкретните проблеми, които групата на демократите ще настоява за решаването им:
- Въвеждане на справедлива такса смет и нова организация на сметосъбирането в София с акцент върху рециклирането. Прекратяване на проекта за инсинератор (крематориум) за боклук в ТЕЦ София.
- Спиране на всички възможности за презастрояване чрез осъвременяване на Общия устройствен план и провеждането на открит конкурс за неговото задание.
- Въвеждане на пълна прозрачност на заседанията на СОС и комисиите към него чрез осъвременяване на правилника за работата им и въвеждане на дигиталните технологии.

Одит и оздравяване на Топлофикация, Центъра за градска мобилност и другите общински дружества.

Борис Бонев от "Спаси София" вече е подготвил доклади с бързи и евтини решения

също вече е подготвил конкретни решения за спешни проблеми на столицата. "Подготвяме няколко доклада за решения за градския транспорт и градската среда. Те са лесни и евтини за направа, като изграждането на навес на автобусната спирка до метростанцията на бул."Г.М.Димитров", както и да се премахнат няколко платени паркоместа и да се разширят тротоарите пред Софийската математическа гимназия".

Подготвя се приемането на нов правилник за работата на СОС. В изготвянето му ще участват представители на всички политически групи, обясни Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ. Целта е да се създадат нови ресорни комисии към съвета, които да съвпадат с приоритетите, поставени от кмета Фандъкова през новия мандат. До приемането на новия правилник СОС ще действа по сегашния, а ресорните комисии ще запазят сегашните си области на действие.

Пълен списък на общинските съветници в Столичния общински съвет:

Независим: Борис Бонев.

ГЕРБ: Иво Петров, Елен Герджиков,. Малина Едрева, Ивайло Петков, Николай Стойнев, Антон Койчев, Асен Николов, Татяна Георгиева, Екатерина Йорданова, Лорита Радева, Силвия Христова,
Анна Стойкова, Зафир Зарков, Георги Георгиев, Борислав Бориславов, Ваня Тагарева, Стефан Марков, Христиан Петров, Радослав Влахов, Прошко Прошков, Ботьо Ботев, Симеон Колев, Димитър Вучев, Веселин Милев, Радослав Абрашев, Борис Петров и Диян Стаматов.

БСП: Калоян Паргов, Милка Христова, Иван Таков, Иван Пешев, Владимир Данев, Диана Тонова, Михаил Ставрев, Альоша Даков, Николай Николов, Васко Тодоров, Иван Мечков, Иван Виделов, Николай Велчев, Албена Кръстева и Петко Димитров.

"Демократична България": Методи Лалов, Борислав Игнатов, Веселин Калановски, Марта Георгиева, Владислав Панев, Иво Божков, Михаил Паргов, Тома Белев, Симеон Ставрев, Любомир Георгиев, Яна Тодоранова и Грети Иванова Стефанова

ВМРО: Карлос Контрера, Владимир Митов, Димитър Антов, Михаил Петров,

"Атака": Волен Сидеров и Борислав Иванов.

Дневник