723 проверки са извършили горските служители в стопанствата на територията на област Шумен през предходните две седмици, съобщиха от пресцентъра на СИДП.

113 са инспекциите, които са извършени в ДГС-Шумен. За различни нарушения са съставени три констативни протокола. Две каруци и 1,40 кубика дърва за горене са задържали служители на ДГС-Нови пазар. На незаконните дървосекачи са разписани четири акта. Проверките в стопанството, за периода 28.10-11.11.2019 г., са 210. Един акт са съставили горските от ДГС-Смядово по време на една от извършените 169 проверки. 58 инспекции отчитат от ДЛС-Паламара, 73 от ДГС-Преслав.

Общи 2313 проверки са направени от служители на 18 стопанства в системата на Североизточното държавно предприятие. Задържани са близо 30 пространствени кубически метра дърва за огрев, които са били незаконно добити, както и 6 каруци и 3 моторни превозни средства. На нарушителите са съставени 42 акта и 11 констативни протокола по Закона за горите. Най-много са проверките при ловците – 1058.

От пресцентъра на СИДП допълниха, че продължават обходите във всички териториално поделения, за да бъдат своевременно открити диви свине с нетипично поведение или трупове на животни, които е възможно да са заразени с АЧС.

ШУМ.БГ