Нямам информация за тежки нарушения, които биха могли да опорочат изборния процес в София или да са незаконосъобразни, каза днес по Би Ти Ви говорителят на Централната избирателна комисия Александър Андреев. Коментарът му беше по повод внесеното искане от Мая Манолова за касиране на изборите в столицата. На балотажа, проведен на 3 ноември, тя загуби от настоящия кмет Йорданка Фандъкова.

"Административният съд трябва да реши дали внесените от Мая Манолова жалби и доказателства към тях са достатъчни за касирането на вота в София", уточни Андреев. Той каза, че в ЦИК нямат представа какви документи е представила тя, тъй като те се предават към съда от Общинската избирателна комисия.

Андреев обясни разминаванията на данните в някои от изборните протоколи с това, че при прехвърлянето на данните от черновата на оригиналния протокол, числата не са били правилно записани. Той поясни, че там, където има поправки в протокола, той би следвало да бъде подписан от членовете на Секционната избирателна комисия.

Говорителят на ЦИК заяви, че ако данните от действителните бюлетини бъдат обобщени, то процентът недействителни гласове не е толкова висок. Според Андреев има проблем с преференциите, тъй като или не са отчетени правилно, или са отбелязани грешно.

Той обясни, че ако членовете на ЦИК бъдат поканени от президента на разговор за изборите и Изборния кодекс, те ще се отзоват. Андреев обобщи, че организацията на местните избори е била на ниво.

Дневник