През третото тримесечие на 2019 г. местните администрации в област Шумен са издали разрешителни за строеж на 28 жилищни сгради с 59 жилища в тях и на 53 други сгради, съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен.

В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. издадените разрешителни за строеж на нови жилищни сгради в областта остават непроменени - 28, докато броят на жилищата в тях и разгънатата им застроена площ намаляват. При издадените разрешителни за строеж на други видове сгради се регистрира спад с 19.7%, докато тяхната разгъната застроена площ се увеличава с 43.2%.

Най-голям брой разрешителни за строеж в страната са издадени в София, Пловдив, Благоевград, като по този показател област Шумен е на 16-то място сред 28-те области в страната.

За периода в Шуменско е започнал строежът на 11 жилищни сгради, с 66 жилища в тях и на 24 други сгради. В сравнение с третото тримесечие на 2018 г. започнатите нови жилищни сгради са по-малко, но жилищата в тях се увеличават. По-малко са и започнатите други видове сгради, но те са с по-голяма общо застроена площ.

Строителство на най-голям брой нови жилищни сгради е започнало в областите Пловдив, - София, Варна, Бургас и Стара Загора.

ШУМ.БГ