Защо всички общини, дори областни центрове с почти нулева безработица, са постоянно с финансови затруднения и не могат със собствени сили да променят публичната среда и качеството на живот на своите жители? С този риторичен въпрос екипът на Института за пазарна икономика се обръща към премиера Бойко Борисов. Дни след местните избори експертите предлагат на премиера със законодателна промяна държавата да започне да преотстъпва на общините част от приходите от облагането на доходите на физическите лица.

Предложението е една пета от приходите от данък общ доход автоматично да влиза в общината по постоянен адрес на платеца. По изчисления на ИПИ това са около 800 млн. лв., с които собствените данъчни приходи на общините ще се удвоят без да се вдигат данъците.

"Болница в областен център, в която липсва необходимото оборудване, не е просто бюджетна тема, а огромен проблем пред цялата здравна система. Социален дом, който е пред закриване в малка община, също не е просто фискален въпрос. Недостатъчен общински бюджет за осигуряване на местен транспорт подкопава местното развитие и спира достъпа до работа, социални и здравни услуги", се казва в писмото.

Анализаторите на ИПИ се аргументират с факта, че през 2018 г. разходите на местно ниво в България възлизат на 7.2 млрд. лв. като близо 5 млрд. лв. от тях не са общински средства – 4 млрд. лв. трансфери от правителството и
около 1 млрд. лв. европейски средства. Собствените приходи са 2.3 млрд. лв. като данъчните приходи са 1 млрд. лв. от тази сума. "На практика, от 7 лева похарчени на местно ниво едва 1 лев е собствен данъчен приход на общината", пресмятат експертите, според които разбивката показва огромен структурен проблем пред общинските бюджети, изцяло зависими от централното правителство и неспособни да провеждат разумна самостоятелна политика.

Проблемът е законодателно заложен – липсата на свободен публичен ресурс не е провал на общинските власти, отбелязва ИПИ.

Дневник