ГЕРБ не подкрепя създаването на временна комисия в парламента, която да се занимава с промяна на изборните правила. Причината - Изборният кодекс може да се променя и от правната комисия, но с решенията не трябва да се бърза, а да се търси консенсус и устойчивост.

Час по-рано останалите партии се обявиха за създаването на нова комисия за изработване на промените. Това стана на среща, организирана от БСП, на която не дойдоха представители на ГЕРБ.

Според председателя на парламентарната група на управляващите Даниела Дариткова промени в изборното законодателство трябва да се обсъждат, след като са готови официалните доклади на Централната избирателна комисия за местните избори, за да могат да се набележат проблемите и евентуалните решения. Именно заради лиспата на доклади представители на ГЕРБ не отишли на срещата. Освен това часът на разговора, предварително обявената тема на който според Дариткова била изборни нарушения, бил сменен от домакина - от 14 на 11 ч.

"Прибързаното поведение в никакъв случай няма да помогне за взамането на устойчиви решения", каза още Дариткова. Според нея Корнелия Нинова е амбициозен лидер, който е изпреварил и президента Румен Радев, който има намерение да покани партиите на подобна среща.

Дневник