Бившият имперски летен курорт Бад Ишъл ще е една от трите европейски столици на културата през 2024 г., обяви международно жури днес във Виена, съобщава "Ройтерс".

Алпийският град ще сподели титлата с втория по големина град в Естония Тарту, както и с Бодо в Северна Норвегия, които вече бяха избрани.
Бад Ишъл в миналото е приемал летовници като император Франc Йосиф I Австрийски и съпругата му императрица Сиси в края на XIX и началото на XX век.

През 2024 г. градът ще се опита да популяризира заобикалящия го регион, богат на езера и старинни солни мини.

Освен това Бад Ишъл възнамерява да използва 2024 г., за да наблегне на проблемите, които споделят и други подобни на него малки и по-слабонаселени общности - липсата на възможности за работа и миграцията към големите градове.

"Когато говорим за Европа, обикновено става дума за технически процедури и бюрокрация", коментира австрийският министър на външните работи Александер Шаленберг по време на събитието за обявяването титлата на курорта. "Когато обаче се запитаме какво ни прави европейци, всичко винаги се свежда до култура", допълва още той.

Европейска столица на културата - титла, която тази година носят българският град Пловдив и италианският Матера, е инициатива на Европейския съюз, която цели да подсили усещането за европейска идентичност и в същото време се опитва да подпомогне градовете и тяхното обновяване.

В България дейностите, свързани с инициативата се координират и ръководят от специално създадената за целта фондация "Пловдив 2019", която ще продължи да съществува и през 2020 г., за да осигурят продължението на част от събитията и програмата и догодина.

Дневник