Всички партии в парламента без ГЕРБ днес се обявиха за по-чувствително увеличение на пенсиите. Това стана при обсъждането на първо четене на бюджета за държавното обществено осигуряване за 2020 г., в който се предвижда при индексиране по т.нар. швейцарско правило от 1 юли минималната пенсия да бъде увеличена от 219.43 лв. на 234.13 лв., или с 6.7%.

Депутатът от "Обединени патриоти" Александър Сиди обяви, че между двете четения ще предложи минималната пенсия да бъде 250 лв. Според Виолета Желева от "БСП за България" трябва да се приеме предложението на социалистите за преизчисляване на старите пенсии, с което най-ниските биха достигнали линията на бедност, или около 363 лв. Критики заради ниските пенсии имаше и от ДПС, и от "Атака".

Бюджетът на държавното обществено осигуряване за следващата година ще бъде 12.4 млрд. лв., от които 10.5 млрд. разходи за пенсии. Приходите от осигуровки обаче ще бъдат с близо 2.5 млрд. лв. по-малко, или 8 млрд. Средната пенсия ще бъде около 412 лв., а максималната остава същата - 1200 лв.

Лидерът на НФСБ Валери Симеонов обяви, че иска на политически съвет на коалицията, т.е. в присъстивието на премиера Бойко Борисов, да се обсъди механизъм, при който минималната пенсия да бъде увеличена, без да бъде съборен бюджетът. Той припомни, че искането на "Обединените патриоти" при формиране на коалицията било минималната пенсия да стане 300 лв, но не се приело.

От ГЕРБ не отговориха за пенсиите, но обявиха, че са готови да обсъждат всички предложения. Ресорният министър Бисер Петков каза, че проектобюджетът предлага баланс между исканията и осигурява финансовата стабилност на държавното обществено осигуряване.

Според лидера на БСП Корнелия Нинова парите за увеличение на пенсиите могат да дойдат от т.нар. Сребърен фонд, в който трябвало да отива излишъкът в бюджета, харчен в момента по думите й "от прозореца на джипа на премиера".

Проектът за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2020 г. бе приет на първо четене със 121 гласа "за" и 87 - "против".

През следващата година минималният осигурителен доход ще бъде увеличен от 560 на 610 лв., а максималният остава същия - 3000 лв. Според Хасан Адемов от ДПС трябва да се вземат мерки за по-високи доходи, които да не бъдат в сивия сектор, т.е. да се увеличават и приходите от осигуровки.

За пореден път социалистите критикуваха предложението обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години да остане 380 лв.

Дневник