България е подписала декларацията на холандското правителство за авиацията, но още е рано да се каже дали това ще доведе до поскъпването на самолетните билети. Това обяви пред журналисти в Народното събрание финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от агенция "Фокус" след като снощи евродепутатът Радан Кънев разпространи информация по темата от "Фейсбук" профила си.

Там той написа, че България е една от деветте страни в Европейския съюз, която е поискала данъчно облагане на самолетните полети и че подобни действия "почти сигурно биха оскъпили билетите за подобен тип пътуване".

"Твърде рано е да кажем дали декларацията на холандското правителство за авиацията ще се отрази на цената на самолетните билети", обяви днес Горанов и посочи, че такова твърдение е твърде спекулативно.

"България се присъедини към една декларация, инициирана от холандското правителство, в която се констатира, че авиацията като бизнес в Европа и в световен мащаб генерира огромен обем от въглеродните емисии. Самата декларация отправя апел към Европейската комисия да изготви анализ и да предложи на парламента и на съвета възможно решение в посока ограничаване или облагане на дейността на авиационните оператори във връзка с емисиите, които този бизнес генерира", обясни финансовият министър.

Допълни, че е твърде рано за оценки, още повече, че не е известно дали комисията ще предложи такова решение, защото декларацията е заявление от 8 държави.

"Оттам нататък този проект на документ, ако се подготви от комисията, ще мине естествения си законодателен път между Европейския съвет или Европейския парламент и би могло да стане законодателно решение само ако държавите членки се обединят около него", заяви още Горанов.

Министърът на финансите поясни, че решението за подписване на декларацията от страна на България е взето на ниво обсъждане в Министерски съвет.

За инициативата се е разбрало преди няколко дни от публикации в чуждестранната преса. Публикация посочи, че девет европейски министри на финансите, сред които и българският Владислав Горанов, настояват в съвместно писмо Европейската комисия да призове бъдещия си председател Урсула фон дер Лайен да постави началото на дебати за облагане на авиацията със "зелени" такси. 

Дневник