По-високи цени на около 220 клинични пътеки ще искат от Българския лекарски съюз. Сметките им показват, че те могат да се увеличат с около 17%, за сметка на това обаче трябва да се ограничи планираният прием в болниците, съобщи БНТ. Съсловната организация вече преговаря със Здравната каса за Националния рамков договор, за следвашите 3 години.

От лекарския съюз предлагат увеличение на цените на клинични пътеки от всички специалности, които от години са недофинансирани. Идеята част от цената на пътеката да се заделя за заплати на лекари и сестри няма да се обсъжда.

"Не би трябвало да залагаме такъв механизъм, който да противопоставя колегите от различните специалности, работещите в болницата", коментира председателят на БЛС Иван Маджаров. За това ще се обсъжда вариант част от приходите на болницата от клиничните пътеки задължително да се заделя за заплати на лекари и медицински сестри. "Минимум 30% от заработката на болницата. Ако включваме и параклиничните звена, защото те са отделно от отделенията трябва да бъде поне 34-35% за квалифицираните специалисти", допълни Маджаров.

В преговорите със здравната каса е поканена и асоциацията на профсионалистите по здравни грижи. Те настояват за 950 лева стартова заплата на медицинските сестри. "В процес на договаряне няма как да бъдат казани конкретни цифри. Но се надяваме с повишението на цените на определените клинични пътеки действително навсякъде да бъдат повдигнати нивата от колективния трудов договор", каза председателят на съюза Милка Василева.

Лекарският съюз ще иска 18 милиона от резерва на касата да бъдат разпределени за увеличаване на парите за лични лекари, прегледи при специалисти и изследвания. За пореден път семейните лекари поискаха да се плаща потребителска такса и за деца. Идеята е подобно на песнсионерите тя да е 1 лев, а разликата до 2.90 да се поема от държавата.

Един лев потребителска такса за преглед на децата

БЛС настоява да се плаща 1 лев потребителска такса и за преглед на децата при личните лекари, а държавата да доплаща на лекарите останалите 1.90 лева, както е при пенсионерите. Това съобщи зам.-председателят на съюза Николай Брънзалов преди преговорите със Здравната каса по Националния рамков договор, цитиран от БНР.

"Това с потребителската такса е написано в такива разпоредби, които ще изискват допълнителна работа и ние отдавна настояваме да няма освободени от потребителска такса. Не разбирайте, че искаме такава от всеки. Но вариант, примерно, е да се поема, както е към момента за пенсионерите и за здравноосигурените лица над 65 година, една част от тях 1 лев, а останалата част за сметка на бюджета. Мисля, че е приемливо и трябва да се преразгледа. Въз основа на нашите практики, където има повече деца, все пак детското здравеопазване, нали всички казваме, че е приоритет. Колегата, който изповядва тази специалност и работи по цял ден, той също има съответните разходи, а не получава потребителска такса, което за нас е несправедливо", коментира той.

Идеята ще се обсъди по време на преговорния процес по рамковия договор. От Сдружението на софийските общопрактикуващи лекари настояват в писмо потребителската такса да е задължителна за всеки.

Дневник