Най-резултатният футболист в историята на испанския национален отбор Давид Вия обяви, че ще прекрати състезателната си кариера. Това ще стане след края на сезона в японското първенство, където се състезава за "Висел Кобе".

"Исках да се откажа от футбола, преди той да ме откаже", заяви Вия.

"От години мисля за това. Когато минеш определена възраст, знаеш, че може да стане по всяко време", посочи нападателят, като добави, че е обсъдил решението с хората, които обича.

"Много съм щастлив с кариерата си. Много се гордея. Обичах този спорт от началото на живота си. Опитвах да давам най-доброто от себе си, за да може този спорт да достигне навсякъде", добави бившият национал на Испания.

С 59 гола той е рекордьор за "фурия роха". Вия беше важна част от "златното поколение" на испанския футбол, което спечели историческата световна титла през 2010 г. в Южна Африка. Две години по-рано той стана и европейски шампион, но заради контузия пропусна Евро 2012, където Испания отново стъпи на върха.

Голяма част от кариерата на Вия на клубно ниво премина във "Валенсия", с чийто отбор спечели Купата на краля през 2008 г. След това беше в "Барселона", като влезе в историята на клуба с незабравимата 2011 г., когато отборът взе пет купи, включително и Шампионската лига.

Вия продължи кариерата си в САЩ, където изигра 124 мача за "Ню Йорк сити", за да се стигне и до японското му предизвикателство от тази година. Целта му е да спечели Купата на императора, където "Висел Кобе" вече е на полуфинал.

Занапред вниманието му ще бъде насочено и към нюйоркския "Куинсбъро", в който е акционер.

Дневник