Срокът за номиниране на кандидати за председател на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) изтича другата сряда, а в парламента има слухове, че главният прокурор Сотир Цацаров може да бъде номиниран за поста.

Според информация на "Свободна Европа" той е фаворит, но депутати от ГЕРБ не потвърждават това. От прокуратурата казаха, че Цацаров няма да коментира публикацията.

Според депутат от управляващата коалиция в ГЕРБ е обсъждан вариант Цацаров да е кандидат за председател на антикорупционната комисия, като дори му е направено предложение. Предположението на депутата е, че главният прокурор не се е съгласил.

В отговор на въпрос дали ГЕРБ ще издигне Сотир Цацаров за шеф на антикорупционната комисия председателят на парламентарната група Даниела Дариткова каза само, че все още не са обсъждани кандидати. Няколко народни представители от ГЕРБ отказаха да коментират пред медиите кого ще издигнат за поста.

"Главният прокурор Сотир Цацаров отговаря на условията за председател на КПКОНПИ, но към момента няма постъпило предложение той да бъде кандидат за поста. Срокът за внасяне на кандидатурите изтича на 20 ноември", коментира депутатът от "Обединени патриоти" Борис Ячев, който е и председател на ресорната комисия в парламента.

"От вас чувам", коментира депутатът от ДПС Хамид Хамид информацията, че Цацаров може да оглави антикорупционната комисия. С аргумента, че има много време, той не каза дали парламентарната му група би подкрепила Цацаров за поста или не.

БСП е единствената политическа сила, която възнамерява да издигне свой кандидат за поста. Според социалисти вариантите ще се обсъждат в партията в понеделник.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев, който дойде в парламента за приемането на бюджета на съдебната власт, коментира хипотетично, че Цацаров би бил подходящ за шеф на КПКОНПИ. "Ако говорим хипотетично, бих казал, че той би бил добра кандидатура и ще ви кажа защо. Защото той е наказателен специалист, преди да стане наказателен съдия. Дейността на председател на антикорупционната комисия е много близка с наказателноправната материя, с която господин Цацаров се е занимавал. И в този порядък от мисли, по принцип и условно казвам, че един такъв специалист би бил подходящ", каза Магдалинчев.

Главният прокурор няма да коментира публикациите, казаха от "Връзки с обществеността" на Върховната касационна прокуратура. Нито един прокурор от ръководството на прокуратурата не пожела да изрази мнение за евентуалната бъдеща длъжност на Цацаров. Самият той няколко пъти досега отклоняваше журналистически въпроси за бъдещата му дейност с думите: "Има живот и след прокуратурата".

Неофициално върви и друг слух - че Сотир Цацаров може да бъде предложен за посланик в Турция или за Инспектората на ВСС. Неговият мандат като главен прокурор изтича през януари, но ако бъде издигнат за друг пост, може да бъде прекратен и предсрочно. Тогава той временно ще бъде заместен от "изпълняващ длъжността". В четвъртък Висшият съдебен съвет се очаква да прегласува кандидатурата на сегашния зам. главен прокурор Иван Гешев за поста.

Постът в КПКОНПИ остана вакантен, след като предишният председател Пламен Георгиев се оттегли заради скандала с незаконните постройки на терасата на жилището му и беше пратен консул във Валенсия.

Дневник