Над 50 декара нова гора ще бъде залесена през следващите седмици в ДГС-Преслав, съобщи директорът на стопанството инж. Живко Алексиев, цитиран от пресцентъра на СИДП. За целта служителите на териториалното поделение са събрали 700 килограма жълъди от дървесните видове цер и космат дъб. Залесяването ще бъде между селата Ловец и Сушина, където преди две години изгоря борова гора, създадена от лесовъдите на стопанството.

Служители на РИОСВ-Шумен са заявили желание да участват в залесителната кампания на преславското стопанство. Около 30 служители и работници на поделението ще помогнат на еколозите в работата им на терен. Идеята за кампанията е на експертите от инспекцията.

През следващата седмица банкери ще дарят 1 000 фиданки от видовете космат дъб и липа на стопанството, а деца от Велики Преслав и Шумен ще залесят заедно дръвчетата, които са произведени в разсадника край село Салманово. Още 300 фиданки от разсадника на ДГС-Шумен ще бъдат дарени, за да бъде създадена една нова гора в град Силистра, край река Дунав.

ШУМ.БГ