Председателят на бъдещата Европейска комисия Урсула фон дер Лайен се съгласи да промени някои от наименованията на ресорите в екипа си, съобщи групата на социалдемократите в Европейския парламент, цитирана от "Политико". Това решение може да улесни утвърждаването на нейните кандидати за еврокомисари.

Спорният зампредседателски пост за "съхраняване на нашия европейски начин на живот", който ще се заема от гръка Маргаритис Схинас, ще бъде преименуван на "насърчаване на нашия европейски начин на живот", се посочва в изявление на групата на Социалистите и демократите.

Към името на ресора на бъдещия еврокомисар за работните места Никола Шмит от Люксембург ще бъдат добавени "социални права". Думата "рибарство" ще се прибави към ресора на Виргиниюс Синкявичюс от Литва - околна среда и океани.

Паоло Джентилони, бъдещият италиански еврокомисар за икономиката, ще отговаря и за надзора над прилагането на целите за устойчиво развитие на ООН.

Групата на социалистите и демократите похвали решението и го определи като значителни отстъпки от страна на Фон дер Лайен.

"След няколко дена на преговори с бъдещия председател на Европейската комисия, тази сутрин председателят на С&Д Ираче Гарсия получи информация от Урсула фон дер Лайен, че тя е съгласна със серията важни искания на Социалисти и демократи", се казва в тяхно изявление.

Новината вероятно ще увеличи шансовете останалите трима кандидати да получат подкрепа от лявоцентристките евродепутати в процеса на утвърждаване тази седмица, особено на Тиери Бретон, френския кандидат за еврокомисар за единния пазар, който получи критики от тях.

Фон дер Лайен все още се надява новата комисия да успее да встъпи в длъжност на 1 декември, заяви неин говорител.

Дневник