Банкерът Цветан Василев изпрати декларция до съдебния състав на специализирания съд, който разглежда делото "КТБ", в която иска да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка. Декларацията бе прочетена от адвоката му Константин Симеонов, който обясни по-късно пред журналисти, че миналата седмица се е срещнал с Василев в Белград, където той живее след фалита на банката през 2014 г.

Адвокати на основния подсъдим поискаха още в началото на процеса той да бъде разпитан чрез видеоконферентна връзка, но магистратите решиха, че ще проучат дали има процесуална възможност това да се случи.

Повод за декларацията е "избирателната памет" на основния свидетел на прокуратурата Бисер Лазов, обясни адвокат Симеонов, а и самият Василев го посочва като причина в текста, който е дал и подписал пред адвоката си миналата седмица. Вече месеци наред в поредни заседания Лазов дава показания, а днес започнаха и адвокатските въпроси към него след като прокуратурата приключи разпита.

"Голословните му твърдения, че не знае какво означават "ДП" и "ДП1" беше може би повода, поради който Цветан Василев реши да напише тази декларация. Това беше единственият начин, по който можем да сложим и точките над "и" за това какво е участието на Делян Пеевски в цялата тази история. Целият медиен бизнес на Делян Пеевски към онзи момент е финансиран от КТБ с кредитни средства", заяви адвокат Симеонов пред журналисти.

В декларацията си самият Василев обяснява какво всъщност представляват съкращенията "ДП" и "ДП1", които се споменават многократно в делото, но за които Лазов не може да си спомни какво означават, въпреки добрата памет, която демонстрира в отговор на въпросите от прокуратурата.

Василев отбелязва, че това са съответно задължения на фирмите на Пеевски и негови лични задължения.

"На сценаристите на организираната атака срещу банката, начело с депутата Делян Славчев Пеевски, разкриването на всички детайли е неудобно", пише бившият мажоритарен собственик на банката.

Той описва подробно и направленията, в които работи прокуратурата по делото по това обвинение "съшито с бели конци" и с "кошаревски" свидетели, а целта е да не се разглеждат активите на банката, които били над 3 млрд. лв. "сякаш те не съществуват".

"Не съществува "Виваком" (оценена от "Лазард" за 2,4 млрд. лв., "Петрол" не съществува, "Дунарит" (оценен от новия почти избран за главен прокурор Гешев на 360 млн. лв.) не съществува, не съществува "Костенец", не съществува "Телиш", изрежда Василев.

"Пълно изключване от делото на главния известен организатор на атаката срещу банката и главен бенефициент от присвояването на нейните активи – Делян Пеевски и други подобни нему персони. Замитане на следите от мръсната роля на самата прокуратура в атаката срещу банката и последвалата кражба на активите й под контрола и в полза основно на Делян Пеевски", допълва Василев като посочва, че това целят усилията на прокуратурата по делото "КТБ". Освен това посочва, че банката изглежда сякаш няма активи.

Той твърди също така, че ресурсите за финансиране на Делян Пеевски винаги са били с произход кредитиране от банката, а това е процес, който е бил осъществяван и контролиран от Лазов.

"ДП1 пък са личните задължения на Делян Пеевски, които не съм сигурен, че са били погасени", посочва в декларацията си банкерът и призовава съдът да изиска всички справки, които са му отчитани през всичките години, за да се проследи цялото движение на финансите по това дело.

На финала Василев посочва, че няма съмнения по отношение на натиска, който се оказва върху съдебния състав от страна на прокуратурата, за водене на делото в исканата от обвинението посока и призовава, че с декларацията би искал да помогне "да погледнете и от другата страна, така както повелява Темида", тъй като съдът "трябва да служи на правото, а не на прокуратурата и нейните зависимости".

По-рано днес стана известно, че синдиците на фалиралата КТБ започват отново търг за отдаване под наем на бившата централа на банката. Сградата, в която се помещават и самите синдици, се намира на площад "Гарибалди".

Дневник