Португалското правителство на малцинството на Социалистическата партия представи днес предложение за повишаване на месечната минимална заплата с близо 6 процента до 635 евро догодина, предаде "Ройтерс".

Дори с увеличението минималното възнаграждение ще остане най-ниското в Западна Европа. Премиерът Антониу Коща обеща да вдигне месечния минимум с 25 процента до 750 евро до 2023 година, когато миналия месец започна втория си мандат.

Един от петима трудещи се в Португалия е на минимална заплата, а положението със заетостта на 890 хил. души миналата година бе определено като "несигурно". С този термин се означават нестандартни форми на заетост, включително временна работа и работа на срочен договор.

Лявоцентристката Социалистическа партия на Коща, която бе на власт през четири години на силен икономически растеж и намаляване на бюджетния дефицит, спечели изборите на 6 октомври, разширявайки представителството си като най-голямата партия в парламента, но не успя да постигне мнозинство.

Съгласно правителственото предложение по-високата минимална заплата ще влезе в сила от 1 януари 2020 година. Всяка година ще се прави преглед и ще се договарят увеличения, докато целта от 750 евро месечен минимум не бъде постигната през 2023 година.

Между 2015 година, когато социалистите дойдоха на власт, и 2019 г. минималната заплата в Португалия се е повишила с 14 процента от 505 до 600 евро. За сравнение, в съседна Испания тя е 1050 евро.

Португалия остава сред страните с най-голямо неравенство в доходите в ЕС, посочи правителството.

Според анализатори несигурността на работните места е сред големите проблеми в националната икономика. Португалската икономика е в етап на охлаждане, след като през 2017 г. отчете най-силния растеж от близо две десетилетия и се възстанови от дълговата криза, наложила на страната да потърси международна помощ, припомня "Ройтерс". /БТА

Дневник