Дванайсет души загинаха и 17 бяха ранени днес в катастрофа между пътнически автобус и камион в Западна Словакия, сочат данни на противопожарните и спасителните служби, цитирани от агенциите "Ройтерс" и ТАСС.

Сблъсъкът е станал при дъждовно време на двулентово шосе с много завои край град Нитра, на около 55 км източно от Братислава. Засега няма данни за състоянието на пострадалите и каква е причината за катастрофата.

Телевизионният канал "Маркиза" съобщи, че автобусът, в който са пътували предимно гимназисти, е бил ударен странично от камиона и се е обърнал в канавката. Няколко човека са останали блокирани във вътрешността на автобуса, казаха от полицията, съобщи "Ройтерс".

ТАСС цитира новинарския портал topky.sk, според който натовареният с камъни камион "Татра" е навлязъл в насрещното движение и е причинил сблъсъка. Словашкото национално радио също предаде, че автобусът е превозвал ученици след занятия.

Това е най-тежкият пътен инцидент в Словакия от десет години. Премиерът на Словакия Петер Пелегрини, който е на официално посещение в Кипър, каза, че ще се върне ден по-рано, за да посети мястото на катастрофата.

Президентът Зузана Чапутова окачестви случилото се като страшна трагедия и призова водачите да шофират внимателно и да спазват правилата за движение. /БТА

Дневник