Директорът на дирекция "Правнонормативна дейност и обществени поръчки" в Министерство на културата Татяна Цветанова е подала молба за напускане, съобщиха от пресцентъра на институцията.

Причината са резултатите по съдебния иск, предявен от Министерството на културата към фирмата изпълнител на строителните дейности по проект "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". Днес стана ясно, че с изпускането на срока, в който е трябвало да подаде жалбата си до Върховния касационен съд (ВКС), Министерството на културата на практика е опрости 754 хил. лв. неустойка на изпълнителя за забавения ремонт на античния комплекс Ларгото в центъра на София.

С определение на ВКС от миналия понеделник Министерството на културата ще трябва и да плати над 73 хил. лв. разноски по делото, което се точи от 2017 година. Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, след като искът на държавната институция беше отхвърлен на две инстанции.

В съобщението на пресцентъра на Министерството на културата се казва, че Министърът на културата не осъществява процесуалното представителство на министерството, за което са упълномощени юрисконсултите на институцията. Тъй като според нормативната уредба, дирекция "Правнонормативна дейност и обществени поръчки" осъществява процесуалното представителство и правната защита на министъра и на министерството пред всички съдебни инстанции, планира, организира и координира всички дейности във връзка с подготовката и провеждането на съдебни и други правни процедури, се е стигнало до оставката.

В края на съобщението се казва, че дисциплинарният съвет към Министерството на културата продължава проверката по изясняване на фактите и обстоятелствата, както и действията на всички служители на министерството, довели до определението на ВКС.

Ларгото беше официално открито през април 2016 г., а първото дело срещу изпълнителя - обединението от 5 фирми "Антична Сердика" ДЗЗД, е заведено през януари 2017 г. след одит на Агенцията за държавна финансова инспекция. Стойността на реконструкцията е над 15 млн. лв., осигурени чрез европейската оперативна програма "Регионално развитие", беше обявено на официалното му откриване през април 2016 г.

Дневник