Германският Бундестаг прие днес законопроекта за прилагане на Газовата директива на ЕС в националното законодателство, съобщи ТАСС, цитирана от БТА. Решението бе взето с обикновено мнозинство на гласувалите.

Очаква се, че новите мерки спрямо газопровода "Северен поток-2" - който беше в центъра на вниманието на депутатите - да се прилагат само за участъка от съоръжението в териториалните води на Германия, последните 12 морски мили.

В законопроекта е посочено, че са възможни изключения от новия регламент, но те са ограничени за срок от 20 години.

По-рано бе съобщено, че парламентарните групи на управляващите партии Християндемократически съюз и Германската социалдемократическа партия са подготвили поправки в законопроекта, предвиждащи смекчен режим на прилагане на Газовата директива към газопровода "Северен поток-2".

Измененията биха позволили на компанията оператор на проекта "Норд стрийм 2" (Nord Stream 2 AG) да експлоатира съоръжението.

В края на миналия месец датският енергиен регулатор одобри газопровода "Северен поток" и продължението му през водите на страната, което последната голяма спънка пред реализацията на съоръжението.

"Северен поток 2" дублира маршрута на завършения и работещ газопровод, който стига до Грайфсвалд на германския бряг. Тръбата с дължина над 1200 км, чийто капацитет също като този на "Северен поток" е 55 млрд. куб.м (над половината от съществуващия транзит през Украйна). До момента са готови около 90% от трасето на газопровода.

Този проект - заедно с "Турски поток", за който се планира преминаване през България - е в основата на усилията на "Газпром" да заобиколи транзита през Украйна, за чието удължаване в момента се водят засега неуспешни преговори. Някои източноевропейски държави смятат проекта за заплаха за националната сигурност.

Предложения, свързани със санкции срещу компании заради "Северен поток 2", са на различни етапи в Конгреса в САЩ. Заради факта, че след датското разрешение изграждането би отнело месеци, окончателното им приемане може да е закъсняло, смятат експерти. Белият дом многократно се е обявявал против проекта, а президентът Доналд Тръмп е заявявал, че той прави страни като Германия "твърде зависими от Русия".

Дневник