Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) днес ще гласува повторно за единствения номиниран за главен прокурор Иван Гешев, след като в края на миналата седмица държавният глава Румен Радев отказа да подпише указ за назначаването му и върна процедурата в съдебния съвет. Ако бъде избран, Гешев трябва да заеме поста след изтичането на мандата на Сотир Цацаров на 10 януари 2020 г.

Днешното заседание, също като това на 24 октомври, ще мине на фона на протести и контрапротести, които са предварително обявени и съгласувани с общината, а още вчера столичната полиция обяви какви ще бъдат ограниченията в движението, как е организиран градският транспорт и какви ще са мерките за сигурност. Началото на заседанието е обявено за 10 ч. в сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф", а час по-рано в района започват и протестите.

Две точки в дневния ред на пленума

Дневният ред е обявен от министъра на правосъдието Данаил Кирилов, който ще председателства заседанието на пленума и съдържа две точки:
1. Указ № 253/07.11.2019 г. на Президента на Република България.
2. Повторно гласуване за кандидата за главен прокурор на Република България.

На 24 октомври Иван Гешев бе избран с 20 гласа "за" и 4 "против". Не го подкрепиха председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов и съдиите Олга Керелска, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев, а от заседанието отсъстваше Цветинка Пашкунова.

На днешното заседание най-вероятно няма да присъстват Красимир Шекерджиев и Стефан Гроздев, които са в отпуск. Така се очаква членовете на ВСС, които ще гласуват повторно, да бъдат 23-ма, а според прогнозите на магистрати Цветинка Пашкунова вероятно ще е против.

За да има избор, Гешев трябва да бъде подкрепен от поне 17 души. Ако не се съберат достатъчно гласове, процедурата трябва да започне отначало с номиниране на кандидатите. Ако Гешев бъде преизбран, ВСС ще изпрати повторно предложение до държавния глава да издаде указ, с който да го назначи. Радев няма право на повторен отказ.

Държавният глава очаква състезание с повече кандидати

Точно две седмици след избора на единствения номиниран за главен прокурор, президентът реши да върне процедурата във ВСС. Конституцията не го задължава, но въпреки това Радев обясни подробно мотивите си да върне процедурата.

"И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор, така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на обществени длъжности", каза държавният глава.

На практика държавният глава атакува цялата процедура и като липса на конкуренция, и като оценяване на кандидата ("в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа") и от думите му се разбра, че изборът предизвиква повече съмнения, отколкото доверие, и те трябва да бъдат разсеяни.

Няколко възможни сценария и един вероятен

В първата точка на дневния ред днес не е обявено обсъждане на указа и мотивите към него, но дебат вероятно ще има. ВСС вече даде заявка, че няма намерение да започва процедурата от самото начало, а само от фазата на прегласуването. При този сценарий няма да бъдат оправдани очакванията на държавния глава за състезание с повече кандидати. Така бе преизбран и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков миналата година след като Радев върна процедурата, а след повторното предложение подписа указа.

Според юристи има възможност при повторен избор на Гешев, Румен Радев да поиска тълкуване от Конституционния съд. То може да е за процедурата и разяснение откъде е трябвало да започне тя (дали от самото начало с номинациите или от фазата на гласуването), след като той е върнал избора с мотиви, или да попита може ли ВСС да му предлага същия кандидат, след като той го е върнал мотивирано. Според някои наблюдатели президентът не е използвал възможността да пита КС, преди да върне указа, тъкмо за да запази тази възможност за следващ етап.

Самият Румен Радев отказва да коментира този вариант с призива да "не спекулираме" и с обяснението, че не иска да влияе с обсъждане на прогнозни действия. Ако президентът Румен Радев при избор на Гешев реши да сезира Конституционния съд, поема риска да бъде медийно атакуван или дори подложен на импийчмънт, смята адвокат Велислав Величков от инициативата "Правосъдие за всеки".

Малко вероятна, но принципно възможна хипотеза е Иван Гешев да се оттегли от състезанието. При всички положения процедурата приключва след подписването на указ от президента за назначаване на избрания от ВСС кандидат за главен прокурор и обнародването му в "Държавен вестник".

Протестът срещу Гешев ще е пред ВСС, подкрепата - встрани

И днешното заседание на пленума се очаква да мине на фона на засилено полицейско присъствие и протести, но този път местата са разменени. На 24 октомври пред сградата на ВСС бяха подкрепящите Гешев, които останаха там през целия ден в очакване на резултата.

Безпрецедентно полицейско присъствие имаше на 24 октомври в центъра на София и пред сградата на ВСС, където Иван Гешев бе избран за главен прокурор.

Протестиращите срещу номинирания за главен прокурор бяха изтласкани в пресечките, а след това се преместиха на Орлов мост, който остана блокиран до сутринта на 25 октомври.

От гражданско сдружение БОЕЦ заявиха преди дни, че са заявили в общината всички възможни дати до края на годината за протести пред ВСС и призовават всички недоволни от номинирания и избора да бъдат там в 9 ч. сутринта.

Сайтът "Пик", който организира протест в подкрепа на избора на Гешев за главен прокурор, този път няма да бъде пред сградата, а встрани от ВСС. 

Дневник