Великобритания няма да номинира кандидат за еврокомисар преди изборите на 12 декември. Това е заявил британският посланик в ЕС Тим Бароу в писмо до Европейската комисия, съобщиха служители в Брюксел и Лондон, цитирани от "Политико".

Лидерите на ЕС многократно настояха Великобритания да избере кандидат и това беше едно от условията, за да се съгласят с отсрочка на Брекзит до 31 януари 2020 г. Но според официалните насоки за избори на канцеларията на премиера на Обединеното кралство правителството не може да предлага кандидати за високопоставени международни позиции, включително и за европейски институции, в период на избори.

Британското решение да не бъде предложен кандидат преди изборите въпреки многократни молби от страна на Брюксел поставя пред Европейската комисия сложен правен проблем и създава риск за ново закъснение на встъпването ѝ в длъжност.

Бъдещият председател Урсула фон дер Лайен и нейният колеж на комисарите трябваше да започнат работа на 1 ноември, но датата беше отложена, след като Европейският парламент отхвърли трима кандидати за комисари (повече четете тук).

Екипът на Фон дер Лайен сега се надява новата комисия да може да започне работа на 1 декември, ако днешните изслушвания на тримата номинирани от Унгария, Франция и Румъния бъдат успешни.

Отказът на Великобритания да посочи кандидат обаче може да значи ново забавяне или да наложи предприемането на стъпки, които да предотвратят оспорване на легитимността на ЕК. Юристите в евроинституциите анализираха потенциалните последици от липсата на британски кандидат, а някои от правните служби на ЕС стигнаха до различни заключения.

Високопоставен дипломат от ЕС коментира във вторник: "Засега няма сигнали, че британците ще назначат нов комисар по време на настоящата предизборна кампания. Въпреки това очакваме назначаването на комисията да не бъде забавено в резултат на това."

В сряда говорителят на ЕК Мина Андреева отказа да отговори на многократни въпроси дали комисията може да встъпи в длъжност без британски член. "Ние не отговаряме на хипотетични въпроси – това е хипотетичен въпрос", каза Андреева. "Взехме под внимание и официалната позиция на говорителя на британския премиер, който каза, че те ще спазят правните си задължения", посочи Андреева, имайки предвид коментар на говорителя на Борис Джонсън от понеделник. "Ако няма отговор на писмото на бъдещия председател, може да говорим отново", допълни тя.

Великобритания е задължена да номинира кандидат за еврокомисар, докато е членка на блока, но в миналото е имало няколко случая, когато ЕС е функционирал с по-малко представители.

Дневник