Руски хеликоптери се отправят към новата база на страната в Сирия, след като Министерството на отбраната в Москва потвърди създаването ѝ в северната част на страната.

Базата ще е в Камишли. Това е кюрдски град, където само допреди месец имаше американски войници, преди Вашингтон да обяви изтеглянето заради началото на третата турска операция в Сирия. Според руски репортери в базата вече има и противовъздушна ракетно-оръдейна система "Панцир", която да защитава летището на Камишли.

Арабски издания коментират, че този ход е съгласуван между Москва и Дамаск. Руската агенция "Новости" пък цитира началника на бъдещата комендатура Тимур Ходжаев, според когото задачата ще е да се управлява работата на вертолетите, участващи в руско-турските патрули по границата с Турция. По думите на Ходжаев сега ще е възможно патрулите да обхващат по-голяма територия.

Патрулите започнаха след среща в Сочи между държавните глави на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин и маркират началото на създаването на т.нар. безопасна зона за връщане на сирийци в родината им. От края на октомври досега са осъществени няколко в различни точки на отстояние до 10 км южно от сирийско-турската граница.

Трета руска база в Сирия

Русия управлява военновъздушната база "Хмеймим" (от която сега прехвърля хеликоптери) и пристанище в Тартус в западната част на страната. Руската "Стройтрансгаз", която трябваше да изгради "Южен поток" в България, ползва пристанището за период от 49 години и ще инвестира стотици милиони долари в него съгласно споразумение от тази пролет.

Този ход затвърждава присъствието на Русия в Сирия, след като тя влезе преди повече от четири години във войната на страната на президента Башар ал Асад. Преди официалното оповестяване на решението в. "Независимая газета" писа: "Ако Москва установи присъствие там, няма да позволи нито на американците, нито на турците да влизат."

Американските военнослужещи, базирани в Камишли, помагаха на доминираните от кюрдски бойци Сирийски демократични сили (SDF) в борбата срещу "Ислямска държава". Балансът на силите в Северна Сирия, където коалицията контролираше по-голямата част от територията, обаче се промени с изтеглянето на САЩ заради турската операция "Извор на мира". Последва споразумение между кюрдските бойци и режима на Асад.

Ново руско командване в Сирия

Междувременно командващият Въздушнодесантните войски на Русия Андрей Сердюков, заемал поста от април, бе заменен снощи, съобщи в. "Ведомости". На негово място отива заместник-началникът на генералния щаб на армията генерал-лейтенант Александър Чайко. Източник на изданието твърди, че кадровата промяна е решена още през септември заради наближаващия край на времето, за което Сердюков е бил командирован.

Основната задача на Сердюков бе да ускори работата по съвместните турско-руски патрули в т.нар. деескалационна зона в Идлиб, последната голяма провинция, по-голямата част от чиято територия е под контрола на бунтовници. Събеседник на изданието обаче признава, че досега не е постигнат успех в "демилитаризирането" на района и обстрелът от бойци в Идлиб не е прекратен.

Според него обаче вината не е на Сердюков, а на турските власти, които не са изпълнили задължението си да разделят присъстващите в Идлиб опозиционни бойци (част от тях подкрепяни от Анкара) от радикалните ислямисти. Срокът на командироване от половин година е обичаен, продължава събеседникът. Той все пак отчита, че турско-руското сътрудничество в Идлиб за момента не дава нужните резултати.

Дневник