БСП призова днес премиерът Бойко Борисов да поиска оставката на министъра на културата Боил Банов, тъй като ръководеното от него ведомство е пропуснало последния срок за обжалване на трета инстанция на съдебното решение, че няма основание за искана неустойка от фирмата - изпълнител на реконструкцията на Ларгото, заради забавяне на дейностите.

Става въпрос за решение на Софийския апелативен съд, което потвърждава изцяло това на Софийския градски съд, т.е. се отхвърля искане на министерството за неустойки от ДЗЗД "Антична Сердика" в размер на 754 хил. лева за изпълнението на част от едноименния проект. От определение на Върховния касационен съд се разбира, че министерството е пропуснало срока за обжалване на последна инстанция, макар през пролетта ГЕРБ да даде такава заявка. Това значи, че ведомството не само няма да получи неустойка, но и ще трябва да плати над 73 хил. лв. разноски.

За делото се разбра в началото на т.г., след като тогавашният депутат от БСП и журналист Елена Йончева пусна записи как според нея през 2016 г. като зам.-министър на културата Боил Банов ощетява държавата с поне 700 хил. лв., като опрощава неустойка на фирмата - строител на Ларгото, и дава указания как да се фалшифицират документи, за да се прикрие забавяне от 33 дни. Тогавашният титуляр на ведомството Вежди Рашидов обяви, че заради забавяне по времето на кабинета на Пламен Орешарски е искал работата да се довърши "тихо и спокойно", за да няма загуба на средства от еврофондовете (бел. авт. - част от проекта се финансира с 12.3 млн. лв. по оперативна програма "Регионално развитие"). После е заведено дело за неустойки. Самият Банов твърдеше, че записите са манипулирани и се прави опит той да бъде вкаран в капан.

"Министерството на културата е изтървало сроковете за обжалване, заради което българският данъкоплатец безвъзвратно губи над 700 хил. лв. Според мен това доказва, че всичко, което извадихме като информация тогава, е абсолютно вярно. Отговорността за това скандално бездействие ще понесе някаква юристка на незначителен пост - това е замазване на следите. При такава афера отговорността трябва да се понесе единствено и само с оставката на Боил Банов. Призовавам премиерът Бойко Борисов да поиска неговата оставка моментално, след като виждаме, че Банов няма мъжеството и морал сам да се оттегли от поста си", обяви говорителят на парламентарната група на "БСП за България" Александър Симов днес. Той призова прокуратурата отново да се заеме със случая, след като вече отказа да образува досъдебно производство срещу Банов.

Снощи от Министерството на културата съобщиха, че процесуалното представителство на ведомството не се прави от Боил Банов, а от юристите. Оставка е подала техният директор в министерството Татяна Цветанова.

Дневник