Американският президент Доналд Тръмп обяви, че Съединените щати държат войници в Сирия "само заради петрола", и влезе в противоречие със съветниците си, които говореха за подкрепа за кюрдските сили.

Тръмп коментира пред журналисти по време на срещата си с турския колега Реджеп Тайип Ердоган, че САЩ трябва да владеят петрола в региона. "Пазим петрола. Държим петрола. Петролът е в безопасност. Оставихме войници (в Североизточна Сирия - бел. ред.) само заради петрола", каза той, предаде "Гардиън".

Тръмп притесни експерти и представители на американската администрация с коментарите си миналия месец, когато САЩ неочаквано промениха решението за пълно изтегляне от Североизточна Сирия и оставиха стотици войници около петролните находища. След твърденията му, че САЩ трябва да могат да "вземат малко" (а това би било нарушение на международното право), министърът на отбраната Марк Еспър побърза да увери, че целта е да се затвърди победата над "Ислямска държава", като ѝ се отреже достъпът до този ресурс, а се гарантира за кюрдските бойци. Анкара междувременно отправи нападки към Вашингтон заради отказа от изтегляне.

На пресконференцията, която последва, президентът се обяви за "голям фен" на Ердоган. Той похвали "чудесните" му отношения с кюрдите и не критикува турската операция "Извор на мира" в Сирия, започнала с изтеглянето на американски сили. Президентът обърка журналистите и с коментара, че разбира проблемите на Анкара в Североизточна Сирия, "включително това, че много хора от Турция са убити" там - твърдение, за което няма официални данни.

До милион сирийци

Не толкова топъл бе тонът на Ердоган. Той нарече Тръмп "скъп приятел", но го упрекна, че е поканил кюрдския командир, известен като Мазлум Кобане и смятан от Турция за терорист, в Белия дом. Ердоган освен това увери, че е върнал на Тръмп писмото, в което американският държавен глава го призоваваше да "не бъде глупак" заради операцията (по-рано турски представители твърдяха, че писмото е било хвърлено в кошчето).

Ердоган допусна, че в срок от шест месеца до две години Турция може да върне около 1 милион сирийци, които сега се намират на нейна територия, в зона в Северна Сирия, предаде АП. Нуждата от създаване на "безопасна зона" бе един от двата аргумента за третата турска операция в региона.

Турция също така е "дълбоко наранена" от приетата от Камарата на представителите в САЩ резолюция, признаваща арменския геноцид. Тя "хвърля сянка върху отношенията" между двете страни, даде да се разбере Ердоган, цитиран от АП и ДПА.

Критици на турския президент - сред които конгресмени - изтъкнаха, че Тръмп не е трябвало да му предоставя подобна платформа, с която той може пред целия свят да оправдае интервенцията си.

Руските ракети

Друга обсъждана тема според Тръмп е била покупката на руските комплекси С-400, заради която Вашингтон заплашва Анкара със санкции. "Обсъдихме този въпрос. Договорихме се, че за нея ще се говори на ниво (външни министри)", цитира го телевизия Ен Би Си. На пресконференцията Ердоган каза, че само диалогът може да помогне за справяне със ситуацията.

Решението на Турция да купи руските С-400 е толкова сериозна заплаха за сигурността на НАТО, че САЩ преустановиха нейното участие в многонационално програма за изтребителите Ф-35. Анкара е критикувана още в американския Конгрес заради офанзивата си в Северна Сирия, както и заради репресиите срещу политически опозиционери, журналисти и други, отбелязва "Асошиейтед прес". 

Дневник