В деня на втория избор на Иван Гешев за главен прокурор прокуратурата съобщи, че отказва да образува разследване срещу него по сигнал, подаден по време на първия му избор на 24 октомври.

Днес Висшият съдебен съвет дебатира по кандидатурата след като президентът Румен Радев върна избора поради съмнения в прозрачността на процедурата, която подкопава увереността в качествата на кандидата.

На 24 октомври докато вървеше първият избор на Гешев "Боец" внесе сигнал за извършени от зам.-главния прокурор Иван Гешев престъпления срещу правосъдието.

Наблюдаващият прокурор, името на когото не се споменава в прессъобщението, е постановил отказ за образуване на досъдебно производство поради липса на каквито и да било доказателства за извършено от него престъпление.

Сигналът на "Боец" беше основан на публикация на сайта "Бивол" и е свързан с делото "Недосигаемите". Съмненията са в характера на споразуменията на прокурора с подсъдимите от организираната престъпна група - те са ощетили държавата с поне 10 млн. лв., а са осъдени условно на по две години затвор без да върнат парите. Преди Гешев да се присъедини към екипа прокурори е имало друго споразумение - за 4 години ефективна присъда лишаване от свобода за ръководителя на групата и по две години ефективно за участниците, както и за възстановяване на щетите към бюджета, се казва в сигнала.

"С командироването си в СГП и включването му, като трети наблюдаващ прокурор по това дело и излизане на първия наблюдаващ прокурор Димитров в дълъг отпуск по болест, Гешев рязко сменя посоката на обвинението. Първо разделя делото, като отделя част от него по недопустим начин и изважда обвинението за пране на пари и данъчни измами от общото дело и обвинението за ОПГ. В резултат по едното дело имаме обвинение за ръководене и участие в Организирана престъпна група за данъчни престъпления, но без обвинения за самите престъпления, които нанасят действителна щета за бюджета", писа "Боец" в сигнала си. 

Дневник