Членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) от съдийската квота Атанаска Дишева обяви, че е била заплашена в кулоарите на съвета днес от единствения кандидат за нов главен прокурор.

Съдебният съвет заседава повторно по избора на Гешев, след като президентът Румен Радев отказа мотивирано да подпише указа за назначаването му. Дишева, която е един от най-отявлените критици на процедурата, по която беше избран наследника на Сотир Цацаров, днес остро възрази на желанието на мнозинството в съвета да прегласува направо кандидатурата на Иван Гешев. Тя настоя процедурата да започне отначало с предлагането на още кандидати. Изказванията й бяха репликирани иронично на няколко пъти от правосъдния министър Данаил Кирилов, който в един момент я обвини, че чете текст, предварително написан от Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд и също остър критик на Гешев.

Малко преди гласуването заседанието беше прекъснато за десет минути. Връщайки се след почивката Дишева обяви, че Иван Гешев е я заплашил в коридора.

"Само преди броени минути, в коридора пред тази зала в присъствието на г-н Цацаров и г-н Чолаков Гешев ми заяви буквално: "Поздравявам ви, г-жо Дишева - пред вас стои блестяща политическа кариера. От вас ще излезе прекрасен общински съветник. Попитах: "Заплашвате ли ме?", а той каза: " Не, не" и се изсмя...", разказа пред колегите си в залата на ВСС Атанаска Дишева. "Заявявам, че приемам това като откровена заплаха и внушение пред моето бъдеще и като член на ВСС и като съдия", допълни тя и подчерта, че разказва случилото се в подкрепа на позицията си за липсата на професионални и нравствени качества у кандидата.

Дневник