Синдикатите КНСБ и "Подкрепа" смятат предложението на управляващите първият ден от болничните да не се плаща за неприемливо, предаде БТА.

Лидерите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов заявиха, че няма да приемат такова решение, че вече са в конфликт с управляващите и искат спешна среща с премиера и финансовия министър, на която очакват по най-бързия начин днешното предложение да се ревизира.

Съвместното изявление на двамата синдикални лидери идва часове след като на заседание на съвета на управляващата коалиция е взето решение да се промени законодателството така, че първият ден от болничния лист да бъде неплатен. Според досегашните разпоредби първите три дни от обезщетението за болест се плащат от работодатели в размер 70% от осигурителния доход.

Работодателите от години недоволстват от ширещата се според тях практика мними болни да удължават почивните си дни около празниците с помощта на лекарите. Промяната обаче не беше включена в правителствения пакет законови промени, съпътстващ приемането на бюджета на Държавното обществено осигуряване за догодина, които по процедура се обсъждат в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество, преди да бъдат внесени в парламента.

Синдикатите заявиха, че това предложение не е консултирано и съгласувано с никой от тях. По думите на Пламен Димитров е станало ясно, че предложението е дошло от финансовия министър.

Лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, която е лекар по професия, увери пред БНР, че
ще бъдат чути мненията на всички, ангажирани в тристранния съвет. По думите й управляващите са готови да чуят всички аргументирани мнения и да търсят балансирани решения, но са нужни и мерки срещу драстичното увеличение на болничните листове.

Статистиката на Националния осигурителен институт сочи, че от 2014 до края на 2018 г. броят на издадените болнични листове нараства средно с 20% като тези със срок до три дни - с над 47%.

Дневник