Слаба игра, плахи действия и почти нищо показано в атака белязаха загубата на футболните национали от Парагвай с 0:1. В дебюта на Георги Дерменджиев като национален селекционер, тимът отстъпи в приятелски мач, който беше и първи двубой след скандалите от европейската квалификация с Англия, довела до буря в българския футбол и оставката на президента Борислав Михайлов.

Единственото попадение в двубоя отбеляза Мигел Алмирон в 60-ата минута.

За 90 минути България не стигна до нито едно голово положение, а в същото време допусна поне дузина ситуации пред своята врата.

Срещата се игра пред около 150 зрители на Националния стадион "Васил Левски". Само след три дни България излиза в европейска квалификация срещу Чехия. Мачът ще сложи край на квалификациите за Евро 2020, а в него България е с наказание от празни трибуни заради расистките обиди от срещата с Англия на 14 октомври.

Поражението отбеляза и 12-и пореден двубой на националите без победа. За последно те спечелиха на 13 октомври 2018 г. срещу Кипър на "Васил Левски" в мач от Лигата на нациите. В последните 12 мача България има седем загуби и пет равенства 8:24.

В историята си националният отбор има само една по-дълга серия без победа - между 1924 и 1930 г. България не успява да спечели 14 поредни срещи.

Новият селекционер Георги Дерменджиев заложи на един дебютант сред титулярите си, като това беше вратарят на "Славия" Георги Георгиев. Той получи шанс да играе, след като титулярът Пламен Илиев е с лека контузия, а Николай Михайлов няма мачове през сезона. В останалите титуляри на Дерменджиев имаше футболисти, които по-рядко получаваха шансове при предишния селекционер Красимир Балъков.

В първите пет минути българският тим опита да пресира съперника си, но това траеше много кратко. След първоначалната идея, Парагвай се настани трайно в половината на България. Доброто движение без топка на южноамериканците постоянно създаваше проблеми за домакините.

Шансовете на България се свеждаха до опити за контраатака, но липсваха ударите към парагвайската врата. В 23-ата минута Вандерсон успя да се откъсне по левия фланг, но подаването му не намери Ивелин Попов.

До края на първото полувреме действията се водеха изцяло пред вратата на България. Само добрите изяви на Георги Георгиев предотвратиха гол в мрежата му. Стражът се намеси по чудесен начин в 34-ата минута, когато Анхел Ромеро остана сам срещу него.

Още няколко през първата част пъти централните бранители Божидар Чорбаджийски и Георги Терзиев не действаха на висота. Често те се разминаваха с топката или не показваха синхрон.

През първата част Парагвай създаде 12 положения за гол, от които четири удара попаднаха в рамките на вратата. За 45 минути България се отчете само с един удар, който не беше толкова сериозна заплаха.

На почивката Дерменджиев направи две смени, пускайки на терена Кирил Десподов и Божидар Краев вместо Марселиньо и Тодор Неделев, но това не промени особено играта. Парагвай продължи да бъде по-активния отбор и тимът с ясна идея в предни позиции.

Това даде резултат в 60-ата минута, когато Мигел Алмирон се разписа. Футболистът на "Нюкасъл" получи пространство на около 22 метра от вратата, където топката му беше подадена, Алмирон си я нагласи на левия крак и с мощен удар не остави шансове на Георгиев - 0:1.

Въпреки промените в играта на България не се видя нищо в предни позиции. Един от редките шансове дойде след центриране на Ивелин Попов, когато топката описа странна траектория и се насочи към вратата.

В последните 15 минути Дерменджиев предприе още промени, но и те не доведоха до затруднения за парагвайците.

Дневник