Частните компании, които инвестират в подобряване, разширение или изграждане на инфраструктура публична собственост, ще могат да ползват ДДС кредит. Това е предвидено в промени на данъчните закони, гласувани днес на второ четене от бюджетната комисия на Народното събрание, съобщи "Капитал".

Вносителят на текста Менда Стоянова, която е и председател на комисията, обясни, че бизнесът отдавна настоява за подобна мярка, тъй като строителния бум често общините не смогват да отчуждят и да изградят нужната прилежаща инфраструктура.

Друг текст, който на първо четене предизвика дебат в парламентарната комисия, е свързан с избягването на регистрацията по Закона за ДДС. В момента при наближаване на прага от 50 хил. лв. някои предприемачи предпочитат да регистрират ново дружество с цел да избегнат регистрацията. Сега се предлага, ако има две или повече фирми с еднаква дейност, в един и същ обект или са свързани, при регистрирането на ново подобно дружество оборотите на всички да се събират за целите на регистрация по ДДС.

Депутатите приеха и да се въведе задължително видеонаблюдение в складовете за производство и съхранение на горива. Камерите ще бъдат разположени само на входа и изхода на складовете, а не и във вътрешността им, защото там има измервателни уреди с дистанционна връзка с контролните органи. Когато се види ефекта, ще се прецени дали да се въведе и в други сектори като производството на алкохол, обясни Стоянова.

Дневник