"Затворени за ремонт": Фарьорските острови, автономният датски архипелаг в северната част на Атлантическия океан, обявиха, че няма да приемат туристи на 16 и 17 април 2020 година, а само доброволци, които да съдействат за поддържането на местната екосистема, предаде "Франс прес".

Хотелите ще останат отворени и международните полети също няма да бъдат отменяни, но ще бъде забранен достъпът до популярни места.

Доброволците, които искат да се включат в инициативата, можеха да го направят до 15:00 часа по Гринуич (17:00 часа) българско време вчера, съобщи Туристическата служба на Фарьорските острови на интернет сайта си. След крайния срок 100 души ще бъдат избрани на случаен принцип. Те трябва да платят самолетния си билет, но ще им бъде осигурено настаняване и храна през техния работен уикенд.

"Крехката околна среда на някои известни туристически места пострада от нарасналия брой посетители", каза пред "Франс прес" директорът на службата Гури Хьойгард през март малко преди първото издание на тази инициатива."Тези зони се нуждаят от бърза намеса, за да сме сигурни, че ще останат непокътнати", добави тя.

Събитието ще е продължение на пилотен проект от пролетта на 2019 г. Тогава Хьойгард е получила 3500 кандидатури от доброволци. Щастливите избраници от 25 различни националности са възстановявали пирамидите от камъни, изправяли са указателни табели, почиствали са пътеки, слагали са наблюдателни постове.

Архипелагът, който е ценен високо заради привлекателните си пейзажи с отвесни скали, високи над 30 метра, се простира на площ от 1400 квадратни метра, има 50 хил. жители и 80 хил. овце, пръснати на 18 острова.

През 2018 година 110 000 туристи са посетили Фарьорските острови и броят им е нараствал с 10 процента годишно през последните пет години.

БТА/Дневник